Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набувають чинності нові правила торгівлі на виплат

21 квітня 2011, 09:56
1459
2
Реклама

22 квітня 2011 року набуває чинності постанова Кабміну від 30 березня 2011 роки № 383яким затверджені нові Правила торгівлі на виплат фізичним особам.

Необхідність прийняття цього документу викликана тим, що підпунктом 14.1.249 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу прямо передбачено затвердження цих Правил Кабміном. З цієї ж дати втратять силу нині чинні Правила торгівлі на виплат.

Порівнюючи обидва документи, необхідно відмітити, що вони принципово не занадто відрізняються один від одного. Наприклад, як і раніше, для придбання товару на виплат треба надавати довідку з місця роботи (чи з ПФ для непрацюючих пенсіонерів) про прибутки за останні 3 місяці. Як і раніше, право власності на товари, що придбавалися, переходить тільки після остаточного розрахунку за товар.

Проте, відмінності все ж є. Наприклад, якщо раніше встановлювалася сума первинного внеску (він складав 25 % вартостей товару або 50 %, якщо товар коштував більше 50 неоподатковуваних мінімумів, а для транспортних засобів - 25 % вартостей), то тепер сума первинного внеску встановлюватиметься в договорі.

Тут необхідно звернути увагу: в нових Правилах, вказано, що при визначенні суми первинного внеску повинні враховуватися встановлені обмеження по сумі розстрочки (наприклад, при розстрочці на 6 місяців її сума не повинна перевищувати тримісячної зарплати покупця). У випадку якщо вартість товару все ж перевищує максимально допустиму суму розстрочки, покупець повинен внести при отриманні товару різницю готівкою або безналом.

Правда, ці вимоги існували і раніше, тому можна також стверджувати, що, в принципі, особливих змін немає. Іншими словами, якщо раніше первинний внесок був чітко встановлений, а різниця вносилася при передачі товару, то тепер продавець може врахувати цю різницю при визначенні суми первинного внескуа може отримати при передачі товару.

Ще одним цікавим моментом нового Порядку є те, що відсотки по кредиту встановлюються в договорі. У колишній редакції до цього ще додавалася вимога, щоб ці відсотки не були вищі за річні ставки за банківськими кредитами продавця. Тепер такого обмеження не буде.

Ще раз хочеться звернути увагу на те, що прийняття нового Порядку, передусім, пов'язане з початком дії Податкового Кодексу. Проте, треба визнати, що його норми піддалися деякому удосконаленню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини