Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді планують допустити працедавців до державного нагляду (контролю) за госпдіяльністю

9 березня 2011, 16:57
647
0
Реклама

Можливість проведення попередньої експертизи проектів законів і інших нормативно-правових актів (якщо вони торкаються соціальних, трудових і економічних стосунків) хочуть передбачити за організаціями працедавців ініціатори законопроекту № 8186 - Олег Шевчук (БЮТ) і Ярослав Сухий (ПР).

Згідно проекту Закону про організації працедавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності розробник майбутнього акту повинен відіслати свій проект організації працедавців на вивчення, а потім відреагувати на їх зауваження.

Ще одно цікава пропозиція проекту - наділити організації працедавців повноваженнями по представленню і захисту інтересів працедавців при державному нагляді (контролі) за госпдіяльністю. Організація працедавців визначатиме свого представника для безпосереднього участь в держконтролі з правом робити заяви і повідомлення (обов'язкові для розгляду контролюючими органами) про дії контролюючих органів.

Основною метою діяльності організацій працедавців за проектом є так зване "участь в соціальному діалозі"зокрема, в переговорах по укладенню колективних угод, в державній політиці зайнятості (наприклад - консультування з питань залучення іноземної робочої сили).

Можливість участі в соціальному діалозі ставиться в залежність від критеріїв репрезентативності організації. Чи досить показна організація для такої участі вирішуватиме владу - спеціально уповноважений орган разів в 5 років перевірятиме відповідність цим критеріям. Декілька організацій працедавців, існуючих на одному представницькому рівні (місцевому, обласному, республіканському, всеукраїнському галузевому, всеукраїнському), повинні будуть створити для соціального діалогу єдиний представницький орган.

Державну реєстрацію організацій працедавців і їх об'єднань проводитиме Мінюст. Фінансуватися вони будуть за рахунок внесків своїх членів, які не можуть перевищувати 0,3% від фонду оплати праці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини