Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Тарас Стецкив розробив законопроект про Конституційну Асамблею

28 лютого 2011, 09:29
574
0
Реклама

Законопроект № 8143 про процедуру підготовки і затвердження нової Конституції України подав на розгляд парламенту народний депутат Тарас Стецкив (НУНС).

За проектом Конституція повинна прийматися в 3 етапи - ініціацію процесу підготовки; скликання і діяльність Конституційної Асамблеї; прийняття проекту нової Конституції для винесення його на всеукраїнський референдум.

Ініціація можлива по народній вимозі про проведення всеукраїнського референдуму про затвердження Конституції, за ініціативою Президента і 2/3 народних депутатів від конституційного складу Ради.

Народна вимога не передбачено нині чинною Конституцією і законами. За пропонованим проектом воно має бути зверненням (петицію) не менше 3 мільйонів українських громадян, що мають право голосуза умови, що підписи будуть зібрані не менше чим в 2/3 областей і не менше чим по 100 тисяч підписів в кожній області. Впродовж 2 місяців з дня отримання петиції Президент видає указ про скликання Конституційної Асамблеї.

Конституційна Асамблея є органом, спеціально уповноважений народом забезпечити реалізацію його засновницької влади. Іншими словами - деяка подібність парламенту, обраного тільки для прийняття Конституції із завданням зробити це "незалежно від політичних інтересів з урахуванням демократичних світових стандартів".

Асамблея за проектом запланована в кількості 150 народних обранців (обраних на основі загального, прямого, рівного виборчого права шляхом таємного голосування)до яких приєднаються (за згодою) усі колишні Президенти і судді Конституційного Суду у відставці. Не можна буде обрати в Асамблею діючих Президента, народного депутат, члена уряду і його заступника, керівника центрального органу виконавчої влади і його заступника, суддю КСУ, інших суддів, прокурора і громадянина, що має судимість за умисне злочин.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини