Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ вимагає узгодження правил здійснення операцій з електронними грошима

16 лютого 2011, 13:17
1181
0
Реклама

Нині правила регулювання сфери звернення електронних грошей (вимоги до суб'єктів, що здійснюють випуск, звернення і погашення електронних грошей, до систем електронних грошей в цілому і т. п.) у Україні встановлені Положенням про електронні гроші, затвердженим постановою Правління НБУ від 04.11.2010 р. № 481 (далі - Положення № 481).

Зокрема, Положенням № 481 визначений порядок здійснення операцій з електронними грошима членами (учасниками) платіжних систем.

У зв'язку з цим НБУ в листі від 07.02.2011 р. № 25-212/281 роз'яснив порядок узгодження правил здійснення операцій з електронними грошима банками - членами/учасниками міжнародних платіжних систем.

Банки, що є членами (учасниками) міжнародних платіжних систем, договори, що зареєстрували в НБУ, про членство (участі) в цих системах і що здійснюють випуск електронних грошей і (чи) інші операції з електронними грошима з використанням відповідних міжнародних платіжних систем (у тому числі з електронними грошима, до яких дають доступ наперед сплачені картки), зобов'язані погоджувати з НБУ правила здійснення операцій з електронними грошима.

Такі банки зобов'язані до 01.04.2011 р. подати НБУ підписану керівником інформаційну довідку про порядок здійснення операцій з електронними грошима між емітентом (особою, що здійснює випуск електронних грошей і що бере на себе зобов'язання по їх погашенню), іншими членами (учасниками) міжнародної платіжної системи, агентами, користувачами і торговцями, яка повинна містити загальну схему усіх грошових і інформаційних потоків.

Банки, що мають намір стати членами (учасниками) міжнародних платіжних систем і здійснювати випуск електронних грошей і (чи) інші операції з електронними грошима цих систем, після укладення договору про членство (участі) з платіжною організацією відповідної системи, подають в НБУ відповідні документи, вказані в Положенні № 481.

Банки, які здійснюють випуск електронних грошей, зобов'язані щоквартальне до 10 числа місяця, що йде за звітним періодом, надавати НБУ інформацію про діяльність, пов'язану з випуском і обігом електронних грошей.

ДОВІДКА

Агент - особа, яка на підставі договору, ув'язненого з емітентом, здійснює: поширення електронних грошей (далі - ЕД); надання засобів поповнення ЕД електронних пристроїв; обмінні операції з ЕД; прийом ЕД в обмін на готівкові/безготівкові засоби (агент за розрахунками).

Користувач - фізична особа або суб'єкт господарювання, який є власником ЕД і має право використовувати їх для придбання товарів і здійснення перекладів з урахуванням обмежень, встановлених Положенням № 481.

Торговець - суб'єкт господарювання, зареєстрований відповідно до законодавства України, який на підставі договору, ув'язненого з емітентом або агентом за розрахунками, приймає ЕД як засіб платежу за товари.

Електронний аналітичний тижневик "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН"створений для усіх, хто вибрав для себе шлях ухвалення рішень у світі бухгалтерсько-фінансової тематики з урахуванням його різноманіття, динаміки, неузгодженості і протиріч.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини