Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент істотно пом'якшив положення про укладення під варту

3 лютого 2011, 12:39
1150
0
Реклама

Верховна Рада прийняла зміни у ст. 155 КПКщо регламентує підстави для обрання в якості запобіжного заходу утримання під вартою.

По-перше, після набуття чинності цих змін зробити висновок під варту можна буде тільки особа, що скоїла злочин, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком від 5 роківза умови, що м'якше покарання не може бути застосоване. У діючій редакції - санкція статті має бути не менше 3 років, і при цьому мові про застосування м'якшого покарання не йде.

По-друге, законодавець чітко визначив випадки, коли з цього правила робляться виключення. До них відносяться, зокрема, такі:

- особа підозрюється в скоюванні двох і більше злочинів або має непогашену або не зняту судимість за умисний злочин, і підозрюється в новому умисному злочині;

- є доказу того, що підозрюваний, звинувачуваний або підсудний готується скоїти новий злочин;

- підозрюваний, чи обвинувачений підсудний не має постійного місця проживання в Україні, ухиляється від слідства або суду, не виконується зобов'язання, пов'язані із застосуванням до нього іншого запобіжного заходу, а також інші підстави.

Всього вказаних підстав передбачено шість. Проте і з них є виключення. Зокрема, ця норма не застосовуєтьсяякщо особа уперше звинувачується в злочині, не пов'язаному з посяганням на життя і здоров'я; до вагітних жінок і жінок, що мають дітей до трьох років; до інвалідів І групи; до осіб, визнаних хворими тяжкими захворюваннями, несумісними з перебуванням під вартою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини