Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розроблені Правила торгівлі на виплат

24 січня 2011, 16:01
1283
0
Реклама

Міністерство економічного розвитку і торгівлі розмістило на офіційному веб-сайті проект Правил торгівлі на виплат.

Проектом Правил встановлюється порядок продажу резидентами і нерезидентами непродовольчих товарів фізичним особам, у тому числі фізособам-підприємцямна умовах розстрочки кінцевого розрахунку, на певний термін і під відсотки.

До Правил додається орієнтовний перелік товарів вітчизняного і іноземного виробництва, рекомендований для продажу на виплат. Цей перелік, згідно з Правилами, має бути вивішений суб'єктами господарювання на видному і доступному для покупців місці.

За Правилами продаж на виплат здійснюється особам, що проживають в тому населеному пункті, де знаходиться суб'єкт господарювання, що продає, а також працюючим (учнем) в цьому пункті, проте в останньому випадку - з відома господарюючого суб'єкта. Перелік товарів, що продаються на виплат, суб'єкт господарювання визначає самостійно.

Продаж на виплат здійснюється на підставі договору, зразок якого додається до проекту Правил. Договір полягає за наявності паспорта і довідки для придбання товарів на виплат.

Довідка видається за місцем роботи або навчання, а пенсіонерам - органами, що призначили пенсію. Вона видається в єдиному екземплярі і наступну можна отримати тільки після повного розрахунку за товари, придбані на виплат на підставі першої довідки.

Погашення заборгованості може здійснюватися як шляхом відрахувань із зарплати, стипендії, пенсії, так і шляхом внесення налички в касу суб'єкта господарювання або перерахуванням коштів через банки.

Перший внесок за товари, що продаються на виплат, повинен складати не менше 25% вартостіа для товару вартістю понад 50 неоподатковуваних мінімумів (понад 850 гривен) - не менше 50% вартості. Інша частина вартості товару має бути сплачена в строк від 6 до 12 місяців, якщо вартість товару перевищує 50 неоподатковуваних мінімумів - від 6 до 24 місяців, для транспортних засобів - від 6 до 60 місяців.

Що надається кредит не може перевищувати 3-місячної зарплати (стипендії, пенсії) у разі продажу товарів з розстрочкою на 6 місяців, 6-місячної зарплати при розстрочці до 12 місяців і 12-місячної зарплати - з розстрочкою платежу на 24 місяці. Це не торкається транспортних засобів.

Встановлені за договором відсотки не можуть перевищувати діючих на момент продажу товарів річних ставок за фінансові кредити банкуобслуговуючого суб'єкт господарювання, що торгує на виплат.

Розрахунки за придбаний на виплат товар, згідно з проектом Правил, проводяться не рідше за 1 раз в місяць.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини