Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді запропонували законопроект про судовий збір

4 січня 2011, 17:50
1901
5
Реклама

Проект Закону про судовий збір подали на розгляд парламенту народні депутати Юрій Мирошниченко (ПР), Володимир Пилипенко і Валерій Писаренко (БЮТ).

Документ зареєстрований 30 грудня 2010 року під № 7530.

Судовий збір (сплата якого на сьогодні передбачена у ряді "мертвих" норм процесуальних законів, зокрема, в ГПК і КАС) визначений в проекті як збір, що стягується на усій території України за подачу заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів і що входить до складу судових витрат. Нині в таких випадках сплачується державне мито.

Згідно із законопроектом розмір судового збору за подачу позовних заяв майнового характеру передбачений у розмірі 1 відсотка ціни позову, але не міні 0,2 розміру мінімальної зарплати (зараз - не менше 188,2 гривни) і не більше 3 розмірів мінімальної зарплати (зараз - 2823 гривни). Той же порядок числення збору при зверненні до суду за стягненням моральної шкоди.

При спорах немайнового характеру судовий збір складає за проектом 0,1 мінімальної зарплати (зараз - 94,1 гривен). Позовна заява про розірвання браку "коштуватиме" 0,2 розміру мінімальної зарплати (зараз - 188,2 гривен). Заяви у справах особливого виробництва - 0,1 розміру мінімальної зарплати (зараз - 94,1 гривен).

Проектом передбачений судовий збір і за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання (30 гривен)а також за роздрук технічного запису - 5 гривен з кожної сторінки тексту на папері формату А4.

Проектом вводиться плата у вигляді судового збору за клопотання про забезпечення доказів і забезпечення позову, а також за приєднання до апеляційної і касаційної скаргам в цивільному і адміністративному процесах. Нині за такі клопотання не стягується плата (держмито).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини