Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент України давши старт адміністративній реформі. Коментар юристів ЮК "Ольга Демченко і партнери" та АК Arzinger

10 грудня 2010, 15:10
6615
1
Реклама

Вийшов у світ "Офіційний вісник Президента України" за №32 (156) від 9 грудня 2010 року, де опубліковано Указ Президента України №1085 від 9.12.2010 року "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади".

Таким чином, Президент України давши старт першому етапу адмінреформи.

Ця реформа передбачає суттєві зміни в структурі виконавчої влади.  Всього визначено 6 типів центральних органів виконавчої влади: Міністерство, Служба, Інспекція, Агентство, незалежні регулятори і органи зі спеціальним статусом. З 112 органів центральної виконавчої влади створено 63. З них 16 міністерств, 28 служб, 12 агентств і 7 інспекцій.

Президент України рекомендує реформувати Кабінет Міністрів як в частині уряду, так і в частині Секретаріату, який забезпечує діяльність КМУ. З 36 до 17 зменшилась кількість членів Кабінету Міністрів. Кількість працівників КМУ (1174 особини) буде скорочено більш, ніж на половину. Зміниться система управління міністерствами.

Вводитися посаду керівника апарату - заступника Міністра. При цьому у Міністра залишається два заступники з політичним статусом.

Одночасно починає реформуватися державна служба України. Президент готує до подання до ВР проекти законів про Державну службу, про Центральні органи виконавчої влади, про Національні регулятори, а також зміни до закону про Кабінет Міністрів України. 

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Ростислав Кравець: "Реалізація Указу може призвести до фактичного колапсу у діяльності органів виконавчої влади"

Прокоментував Указ для ЛІГА :ЗАКОН керуючий партнер ЮК "Ольга Демченко і партнери" Ростислав Кравець: "Зазначеним Указом з метою оптимізації системи центральних органів виконавчої влади, усунення дублювання їх повноважень, забезпечення скорочення чисельності управлінського апарату та витрат на його утримання, підвищення ефективності державного управління та відповідно до пункту 15 частини першої статті 106 Конституції було реорганізовано 14 міністерств в 10 міністерств і 15 відомств. Також було реорганізовано 21 відомство, створено 39, ліквідовано 5, перейменоване 2.

Тобто буде діяти 16 міністерств, 53 органи виконавчої влади та 3 органи виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Указом встановлено, що міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, що утворюються шляхом реорганізації інших центральних органів виконавчої влади, є правонаступниками органів, які реорганізуються. Центральні органи виконавчої влади, на які цим Указом покладені функції з реалізації державної політики у відповідній сфері, виконують повноваження у визначених сферах компетенції відповідних органів, що ліквідуються згідно з цим Указом.

Найголовнішим буде саме порядок "злиття" органів виконавчої влади. Так з метою оптимізації держава може втратити фахівців з тихий галузейякі значний година займались конкретними напрямками з реалізації державної політики у певних напрямках, що може призвести до фактичного колапсу у діяльності органів виконавчої влади.

У Указі чітко зазначено щодо не менш як 30% скорочення чисельності державних службовцівякі працюють у центральних органах виконавчої влади, що ліквідуються або реорганізуються. А також щодо не менш як 50% скорочення чисельності працівників Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Президентом встановлено рядків, за який повинне бути проведене зміни, - 2 місяці.

Окрім цього, Указом визначено порядок координації діяльності органів виконавчої влади через відповідних членів Кабінету Міністрів України.

Також в Указі зазначено щодо ліквідації Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, а також створення державного господарського об' єднання "Укроборонекспорт" з державних підприємств, які здійснюють господарську діяльність у сфері розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів, та беруть доля у військово - технічному співробітництві з іноземними державами.

Дуже хочеться сподіватись, що даним Указом можливо буде доказати в українській реальності недійсність формули : "від зміни місць доданків торба не змінитися".

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Маркіян Мальський: "Здається, урядовці вирішили реформувати систему для проведення кадрових чищень та вивільнення приміщень"

Своїми міркуваннями з приводу адмінреформи поділився з ЛІГА :ЗАКОН керівник Західно - українського філіала АК Arzinger Маркіян Мальський: "Ідея реформування адміністративної влади в Україні виношується продовж достатньо довгого годині. Так, в 2007 р. Кабміном Януковича було виділено 70 тис. гривень для проведення масштабного дослідження співвідношення повноважень державних органів, в ході якого було виявлено відсутність чіткого розмежування функцій, пересікання та дублювання функцій шкірного окремого міністерств, служб, комітетів та комісій та ін. органів, більше того, наділення останніх поруч функцій, що дає їм можливість відчувати собі упевнено і велично.

Мало того, було виявлено ряд державних органів, в яких узагалі відсутні державні функціїсеред них - Український інститут національної пам' яті, Державний комітет у справах ветеранів та ін. Тім не менше, Концепція реформування покривалася пелюшкою впродовж декількох років, не являючись пріоритетом, а План на її проведення ще й досі не прийняли.

Поштовхом нової хвилі актуалізації даного питання послугувала пропозиція Європейського Союзу щодо сприяння здійснення такої реформи шляхом виділення значної суми коштів у розмірі 70 мільйонів євроза умови започаткування процесу реформування державою адміністративної системи, а також фактичне завершення написання нового Податкового Кодексу України.

Відповідно до Указу Президента України № 953/2010 від 13 жовтня 2010 року, а саме п. 2. Комітету з економічних реформ було доручено опрацювати питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади, усунення дублювання їх повноважень, забезпечення скорочення чисельності управлінського апарату та витрат на його утримання.

Данії Указ передбачає лише частку того, що необхідно зробити для проведення належного реформування системи. Скорочення державних службовців і витрат на утримання саме по собі не призведе до поліпшення функціонування управлінського апарату. У останній необхідно передбачити ряд додаткових питань, що необхідно вирішити, це зокрема: структурні зміни, модернізація, зміна кадрової стратегії та проведення реформування їх навчання, відокремлення державної служби від політики худе.

Не залишає сумніву необхідність реформування адміністративної системи в Україні, тим не менше, здається, урядовці вирішили реформувати її не задля покращення та удосконалення системи, а для проведення кадрових чищень та вивільнення приміщень.

Розподіл функції держорганів на чіткі сегменти повноважень шкірного окремого органу, запропоновані Головним управлінням державної служби, є доцільним, попри ті, такий розподіл та реорганізація не повинні становити разом із проведенням скорочення в міністерствах єдині зміни за адміністративною реформою.

Важливо пам'ятати про ті, що поряд із реорганізацією держорганів, скороченням та іншими діями, які здійснюються урядом в процесу адмін. реформи, необхідно також оптимізувати управління, ввести новацію системи передачі розпоряджень, модернізації структур, оновити структурну базу, провести новацію кадрової політики та ін., прийняття Адміністративно- правового Кодексу, а також Закону України "Про державну службу" як і ряду нормативно - правових документів, щодо антикорупційних дій та інше".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини