Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набувають чинності зміни до Закону про НБУ

20 жовтня 2010, 09:00
2417
0
Реклама

Набуває чинності Закон що змінює норми, регулюючі діяльність НБУ.

Закон ухвалений для виконання зобов'язань України, передбачених Меморандумом про економічну і фінансову політику, ув'язненим у рамках загальної з МВФ програми "Стенд-бай", а також зобов'язань перед Всесвітнім банком. Документ містить зміни до Закону про НБУ відносно порядку розподілу прибутку Нацбанку; цілей його діяльності; гарантій політичної незалежності; компетенції підрозділів; розробки основних принципів грошово-кредитної політики; заборони надання кредитів державі; інформування громадськості про діяльність банку; організації внутрішнього і зовнішнього аудиту.

Зокрема, дозволяється використання золотовалютного резерву на повернення Нацбанком валютних засобів (включаючи відсотки за користування і інші обов'язкові нарахування) міжнародним фінансовим організаціям, іноземним центробанкам і іншим кредиторам.

Відкориговані повноваження Ради НБУ, посилені вимоги до його членів (введена вимога про 10-річний досвід роботи в органах державної влади, міжнародних финорганизациях або банках, бездоганній діловій репутації, відсутності судимості), заборонено поєднання цього статусу з представницьким мандатом, керівною роботою в органах держвлади і юридичних осіб (ДЗИГ), в політпартіях.

Змінені повноваження Правління НБУ, по-новому визначений його склад і порядок його формування, введена норма про обов'язковий для повноважності кворумі в дві третини складу.

Термін повноважень глави НБУ продовжений до 7 років. Введена заборона на заняття цієї посади однією особою два терміни підряд. Передбачені (нині зовсім відсутні в Законі) вимоги до кандидата на цей пост, у тому числі аналогічні викладеним вище вимогам до членів Ради НБУ. Йому також заборонено прямо або опосередковано володіти акціями (частями, паями) ДЗИГ.

Відкориговані і основи для звільнення глави НБУ. Серед нових - втрата бездоганної ділової репутації.

Стандарти і правила ведення бухобліку і финотчетности банків, встановлювані НБУ, повинні будуть відповідати Міжнародним стандартам финотчетности.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини