Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон, що визначає момент виникнення права оренди землі, але законодавчих неточностей уникнути не вдалося - думка юриста АК "Коннов і Созановский"

13 серпня 2010, 13:11
4864
3
Реклама

Набув чинності Закон № 2469 - VI "Про внесення зміни в статтю 20 Закону України "Про оренду землі".

У новій редакції ця стаття звучить так: "Право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації цього права відповідно до закону, що регулює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Тепер чітко визначений момент настання прав і обов'язківщо виходять з договору оренди землі.

Також встановлено, що термін здійснення реєстрації договори оренди землі не повинен перевищувати 14 днів з моменту подачі відповідної заяви, а плата за держреєстрацію оренди землі сільгосппризначення не може бути більше трьох не оподатковуваних мінімумів прибутків громадян (51 гривня).

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Значення положень цього Закону прокоментувала для ЛІГА :ЗАКОН юрист департаменту нерухомості, будівництва і земельного права Адвокатської контори "Коннов і Созановский" Вита Неверова: "11 серпня 2010 року вступив в дію Закон України "Про внесення змін до статті 20 Закону України "Про оренду землі" (далі - Закон). Таким чином, стаття 20 Закону про оренду землі приведена у відповідність з статтею 125 Земельного кодексу Україниякою також передбачено виникнення права оренди земельної ділянки після державної реєстрації таких прав.

Слід зазначити, що ухваленням Закону законодавець у черговий раз провів грань між реєстрацією самого права оренди і реєстрацією договори орендияк це було до прийняття нових редакцій ст. 125 ЗК, ст. 20 Закону про оренду, оскільки законодавством потрібно реєстрацію саме права, а не документів, що встановлюють право.

Проте, незважаючи на гармонізацію процедури реєстрації прав, що проводиться, на оренду землі, не вдалося уникнути законодавчих неточностей. Зокрема, як і раніше, існує проблема відсутності системи єдиного органу, що здійснює реєстрацію права оренди.

Згідно нової редакції ст. 20 Закону про оренду державна реєстрація права оренди здійснюється відповідно до Законом "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно і їх обтяжень" (далі - Закон № 1952). Але Закон № 1952 не дає чіткого визначення органуякий здійснюватиме реєстрацію прав, а дає лише абстрактне поняття: функції державного реєстратора прав покладені на Міністерство юстиції України і його територіальні органи.

Більше того, в перехідних положеннях Закону "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно і їх обмежень" і інших законодавчих актів України" (далі - Закон № 1878)яким були внесені зміни до Закону № 1952 передбачено, що "державна реєстрація прав на нерухоме майно в порядку, визначеному цим Законом, здійснюється з 1 січня 2012 року. До 1 січня 2012 року державна реєстрація договорів оренди земельних ділянок проводиться територіальними органами земельних ресурсів". Таким чином, в перехідних положеннях Закону йдеться про орган, що здійснює державну реєстрацію договорів оренди земельних ділянок, а не права орендияк це передбачено ст. 125 ЗК, ст. 20 Закону про оренду.

Тому, на наш погляд, подвійна практика реєстрації договорів оренди землі в органах державного земельного кадастру і територіальних органах земельних ресурсівяка склалася на сьогодні, продовжить своє існування до створення єдиної системи органів реєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжень".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини