Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про держзакупівлі набув чинності. Торги прозоріше не стануть - думка юриста ILF

2 серпня 2010, 11:25
2554
0
Реклама

30 липня 2010 року набув чинності Закон про держзакупівлі.  Раніше діючий Закон втратив силу ще два роки тому - 2 квітня 2008 року.

Закон встановлює правові і економічні основи здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за держзасоби. Задекларованою метою Закону є створення конкурентного середовища у сфері держзакупівель, розвиток добросовісної конкуренціїзабезпечення раціонального і ефективного використання держзасобів і тому подібне

Законодавчим актом передбачені випадки, коли держзакупівлі регулюються спеціальним законодавством, а не цим Законом. Приміром, якщо предметом закупівлі є товари і послуги, пов'язані з виробництвом банкнотів і монеттовари, роботи і послуги, закупівля яких складає державну таємницюстосунки регулюються відповідно до Законом "Про державну таємницю" і інше.

У березні 2010 року Президент повернув для повторного розгляду ВР Закон "Про здійснення державних закупівель".  Причиною тому стало невідповідність положень Закону зобов'язанням України перед Всесвітнім банком. 1 червня парламентарі таки ухвалили Закон, підтримавши усі пропозиції Президента України Віктора Януковича і Кабінету Міністрів.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Про новації Закону "Про здійснення державних закупівель" розповів ЛІГА :ЗАКОН партнер юрфірми ILF, кандидат юридичних наук Сергій Сильченко: "Закон не передбачає істотних змін в процедурі проведення торгів і не здатний серйозно вплинути на механізм закупівель, що склався. По суті, це "формальне" виконання вимог Конституції України.

Дійсно важливі зміни торкаються сфери державного регулювання і контролю за здійсненням закупівель. Згідно із Законом функції Уповноваженого органу у сфері державних закупівель і Органу оскарження тепер виконуватимуть різні структури. На Міністерство економіки покладені завдання нормотворчості, встановлення правил, контролю, а завдання, пов'язані з розглядом скарг, покладаються на Антимонопольний комітет України. Таке рішення являється правильнимоскільки з'єднання нормотворчості і контролю в одному органі завжди дає підстави для підозр в непрозорості.

Проте, застосування "корупційних схем" залишається можливим. Виходячи з практики, найбільш вірогідним буде неправомірне використання процедури закупівлі у одного учасника, а, крім того, зловживання правом оскарження дій замовника. У першому випадку вигоду може отримати чиновник, який погоджується на неконкурсну закупівлю, а в другому - скаржник, який прагнутиме отримати "відкат" за відгук скарги. Незважаючи на нові обмеження, встановлені Законом відносно пов'язаних осіб і недопущення змови при проведенні торгів, погоджені дії учасників торгів повністю викоренити навряд чи вдасться.

Закон не розв'язав проблемипов'язані з сферою застосування. Іншими словами вартісні межі для застосування Закону не змінилися в порівнянні з колишнім Положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти. Порогова величина для товарів і послуг починається від 100 тис. грн., а для робіт від 300 тис. грн. Невеликі закупівлі, особливо в сільській місцевості, здійснюватиме дуже складно з причини недостатньої конкуренції. Т. е., згідно із законом зробити закупівлю у одного учасника можна лише у тому випадку, якщо торги двічі не відбулися унаслідок відсутності конкуренціїале це займе досить тривалий час. Враховуючи це, а також рівень інфляції в Україні, порогові величини доцільніше було б збільшити.

Ще одним недоліком являється збереження норми про те, що умови договору, ув'язненого за результатами закупівлі, не можуть мінятися. З одного боку, це виключає недобросовісну змову переможця торгів і замовника, а з іншого боку існують товари, ціна яких може істотно коливатися залежно від сезону, наприклад, продукти харчування.

На практиці я стикався з прикладами, коли ціна на товар впродовж року мінялася по 3-4 рази. В результаті, доводиться розривати договір і проводити нову процедуру закупівлі або ж працювати за заниженими або завищеними цінами".

Експерт відмічає важливість прийняття цього документу, існування якого наказане Конституцією України, проте вважає, що Закон містить ряд недоробок, які можуть негативно відбитися на процедурі держзакупівель.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини