Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КМУ затвердив процедуру отримання дозволів на використання надр

26 липня 2010, 12:49
642
0
Реклама

Сьогодні, 26 липня, набуває чинності Порядок надання в 2010 році спеціальних дозволів на користування надрами.

Згідно з порядком дозволу на використання надр видаються (за загальним правилом) за результатами аукціонів з продажу громадянам України, підприємствам, установам, організаціям України, а також іноземним фізичним і юридичним особам Міністерством охорони природного довкілля. На кожен вид користування надрами дається окреме дозвіл.

Дозволи видаються на наступні види користування :

- геологічне вивчення, у тому числі дослідницько-промислову розробку родовищ загальнодержавного значення;

- видобуток корисних копалин;

- геологічне вивчення нафтогазоносних надр;

- будівництво і експлуатацію підземних споруд, не пов'язаних із здобиччю, для підземного збереження нафти і газу у тому числі;

- створення геологічних територій і об'єктів, що мають важливе наукове, культурне і рекреаційно-оздоровче значення.

Проте Порядок передбачає видачу дозволів у ряді випадків і без аукціону. Їх перелік не є вичерпнимоскільки передбачено, що без аукціону дозвіл може бути виданий "у інших випадках за рішенням КМУ".

Форма дозволу затверджується Мінприроди, вартість його визначається за результатами аукціону чи конкурсу. При непроведенні конкурсу - згідно доповненню № 2 до Порядку.

Права, надані недропользователю дозволом, невідчужувані. До користування ділянкою необхідно приступити не пізніше за 2 роки з дати видачі дозволу (на користування нафтогазоносними надрами - не пізніше 180 календарних днів). Терміни дії дозволів залежать від виду користування : мінімальний - не більше 5 років, максимальний - необмежений (для створення геологічних територій і об'єктів).

Порядком передбачено припинення дії дозволу і його анулювання (переліки підстав - вичерпні). Припинення забороняє проведення робіт, вказаних в дозволі і не впливає на закінчення термінуна який дозвіл виданий.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини