Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не оподатковується страхове відшкодування, виплачене банку, а не заставникові

22 червня 2010, 13:49
1557
0
Реклама

Державна податкова адміністрація в листі від 3 червня 2010 року № 5332/6/17-0716 роз'яснила питання оподаткування сум страхового відшкодування, що виплачуються страховою компанією банку-заставодержателеві (при страховому випадку з предметом запоруки).

ДПАУ вважає, що страхове відшкодування банку при настанні страхового випадку з майном, що є запорукою під виданий фінансовий кредит, не відноситься до доходу фізичної особи у розумінні пункту 1.2 ст. 1 Закону від 22.05.2003 р. № 889 "Про податок з прибутків фізичних осіб"тобто не є засобом, майном, активами, отриманими у власність або нарахованими на користь фізособи, оскільки вважається розрахунком між госпсуб'єктами. Як наслідок, НДФЛ з такого відшкодування не сплачується (тобто страхова компанія не виступає податковим агентом заставника).

Проте подальша виплата банком заставникам-фізособам отриманих їм в якості страхового відшкодування сум буде віднесена до доходу фізосіб, з якого банк, як податковий агент, повинні утримати НДФЛ по ставці, передбаченій пунктом 7.1 Закону № 889. Відомості про виплачений дохід оформляються за формою № 1ДФ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини