Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати латають бюджет: підвищені акцизи на бензин і алкоголь, змінені інші правила оподаткування

20 травня 2010, 15:21
2239
1
Реклама

Верховна рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (відносно оподаткування)".

11 травня ВР прийняла в першому читанні відповідний законопроект № 6337, а до другого читання Кабмін (ініціатор проекту) врахував зауваження відносно підвищення акцизів на алкоголь і бензин.

"У законопроекті враховані пропозиції нардепів і, порівняно з першою шкалою, істотно понижені акцизи на алкогольну продукцію і бензин. У цьому плані пропозиції по підвищенню акцизів набагато м'якше і тепер нас не зможуть звинуватити в тому, що, підвищуючи акцизи, ми створюємо революцію на ринку алкоголю і палива. При цьому рівень надходжень до бюджету понижений не буде. Сьогодні ми говоримо про цифру 4,2 мільярда гривен до кінця року. Але ми розуміємо, що якби акцизи на той же алкоголь були б підвищені, то бізнес пішов би в тінь, і з'явилося б самогоноваріння. Тому порядок надходжень до бюджету зменшений не буде"- розповів народний депутат від ПР Олексій Плотников.

Так, Рада збільшила ставку акцизного збору на бензин моторний для автомобілів на 20 % з 110 євро до 132 євро за тонну.

Ставка акцизного збору на спирт і лікеро-горілчану продукцію збільшена на 15,9 % або 5,4 гривень до 39,4 гривні за 1 літр 100 % спирту. При цьому депутати залишили незмінній ставку акцизного збору на натуральні виноградні вина у розмірі 0,01 гривні за літр, хоча спочатку було заплановано підвищити і її. Ставка акцизного збору на солодове пиво підвищена на 23,3 % або 0,14 гривень до 0,74 гривні за 1 літр.

Також Рада підвищила адвалорную ставку акцизного збору (відсоток до об'єму реалізації) на сигарети з фільтром з 20 % до 25 %а окрім адвалорной ставки акцизу парламент підвищив специфічний акциз (з одиниці товару) на тютюнові вироби.

Окрім цього, Закон встановлює на 2010 рік обмеження на включення збитків у складі валових витрат платника податків минулих років за станом на 1 січня 2010 року у розмірі 20 % від суми негативного значення об'єкту оподаткування ПДВ.

Передбаченощо Закон набуде чинності в частині, що стосується акцизів і інших ресурсних платежів, - з дня публікації, в частині, що стосується податків з підприємств, - з наступного кварталу, тобто, з 1 липня, а в частині, що стосується ПДВ, - з 1 червня.

До речі, Закон про систему оподаткування забороняє вносити зміни і доповнення до цього Закону, іншим законам про оподаткування в частини надання пільг, зміни податків і зборів (обов'язкових платежів), механізму їх сплати пізніше, ніж за 6 місяців до початку нового бюджетного року, і дозволяє вводити такі зміни в силу тільки з початку нового бюджетного року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини