Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Госбюджет-2010: 30% прибутку АТ підуть на виплату дивідендів. Коментар АК Arzinger

28 квітня 2010, 16:31
2237
0
Реклама

Закон про Держбюджет-2010, прийнятий парламентом на основі проекту № 6000, урізав повноваження загальних зборів акціонерних товариств (АТ).

З набуттям чинності його не менше 30 % чистого прибутку і (чи) нерозподіленого прибутку усіх без виключення АТ повинні піти на виплату дивідендів. За загальними зборами АТ начебто і зберігаються повноваження по встановленню об'ємів виплачуваних дивідендів, але тільки в тому сенсі, що загальні збори можуть встановити і більший об'єм виплати дивідендівчим вказаний вище.

У зв'язку з цим внесені зміни в ст. 30 і 33 Закони 514 - VI "Про акціонерні товариства". Змінена ст. 15 Закону "Про господарські суспільства" № 1576 - XIIзокрема, пропозиція 3 цих статті. У повному розпорядженні суспільства, тепер залишається чистий прибуток за мінусом сплати "обов'язкової суми дивідендів". У новій редакції викладена ст. 41 того ж Закону № 1576 - XII (повноваження загальних зборів АТ).

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Олена Бондаренко: " Для більшості АТ це нововведення значення не матиме"

Це положення Держбюджету-2010 для ЛІГА :ЗАКОН прокоментувала юрист адвокатської компанії Arzinger Олена Бондаренко : "Відповідно до прийнятого Верховною Радою Закону "Про Державний бюджет України на 2010 рік" всі акціонерні товариства (незалежно від форми власності) в 2010 році зобів' язані прийняти рішення про виплату дивідендів із чистого прибутку звітного року і нерозподіленого прибутку в обсязі не менше 30%. Таким чином, збори акціонерів можуть лише збільшити розмір дивідендів понад вказаний мінімальний обсяг, але не зменшити його.

Вказана норма набуде чинності з моменту опублікування закону (що відбудеться лише після його підписання президентом).

Згідно чинного законодавства чергові загальні збори мають проводитися не пізніше 30 квітня шкірного року. Таким чином, для більшості АТ, які вже провели збори та прийняли рішення про виплату дивідендів в менших обсягах, це нововведення значення не матиме (як і для їх акціонерів, зацікавлених у таких виплатах).

Загалом, норма про встановлення обов'язкового рівня виплати дивідендів з одного боку може мати негативний вплив на діяльність товариства та його подальший інтенсивний розвиток (враховуючи, що планування господарської діяльності відбувається не за місяць- два, і внесення змін у плани не завжди є доречним). З іншого боку, таким чином відбувається захист прав акціонерів, в тому числі - міноритарнихякі не мають особливих важелів впливу на діяльність товариства. Тому встановлення обов' язкової виплати дивідендів може зробити акції міноритаріїв більш привабливими, що сприятиме певному розвитку фондового ринку (але не в нашому випадку, коли обов' язковість виплати дивідендів встановлюється майже в травні потокового року і лише на цей поточний рік)".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини