Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Удосконалення процедур проведення медико-соціальної експертизи: Раді рекомендують ухвалити проєкт у цілому

Реклама

24 жовтня 2024 року Комітет ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів схвалив порівняльну таблицю до законопроєкту № 11225 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур проведення медико-соціальної експертизи» та рекомендував Верховній Раді ухвалити його в другому читанні та в цілому.

Запропоновані проектом зміни передбачають нові точкові норми, які захищають права людини під час проходження медико-соціальної експертизи.

Законопроєктом передбачається можливість присутності на засіданні МСЕК адвоката особи, її законного представника та/або лікаря або фахівця з реабілітації в сфері охорони здоров'я.

Передбачено надати право особі, адвокату чи її представнику здійснювати відео-, аудіофіксацію засідання медико-соціальної експертної комісії щодо особи з використанням технічних засобів.

Встановлено вимогу обов'язково надавати людині рішення МСЕК з мотивувальною частиною, обґрунтуванням такого рішення (зараз така норма в Законі відсутня).

Встановлено зобов'язання Кабінету Міністрів визначити максимальні строки, протягом яких має бути проведене засідання медико-соціальної експертної комісії та прийняте рішення.

Також передбачено зобов'язання Кабінету Міністрів встановити перелік підстав, за яких засідання МСЕК проводяться в дистанційному форматі або організовуються виїзні засідання, або рішення приймаються заочно.

Виписано механізм оскарження рішення медико-соціальної експертної комісії.

Зобов'язано Кабінет Міністрів встановити перелік порушень, за вчинення яких члени медико-соціальної експертної комісії на певний строк позбавляються членства в комісіях всіх рівнів та права виконувати функції і брати участь у прийнятті рішень у сфері визначення інвалідності.

Проєктом також передбачається, що медико-соціальну експертизу проводять медико-соціальні експертні комісії першого, другого та інших рівнів відповідно до розподілу, визначеного Кабінетом Міністрів.

Голова Комітету Галина Третьякова наголосила, що цим законопроєктом вирішено не всі питання щодо проходження МСЕК; разом з тим у ньому прописано багато нових правозахисних речей, як людина може відстоювати свої права.

За матеріалами пресслужби Апарату ВР

* * *

Нагадаємо, 22 жовтня Президент Указом № 732/2024 увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони "Щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів". Детальніше про те, які рішення було ухвалено на засіданні, читайте в окремому матеріалі ЮРЛІГИ. На ситуацію, що склалася, відреагували в Міністерстві охорони здоров'я.

Відкрийте законодавство на 360! Спробуйте нову LIGA360 з інноваційними зв'язками документів. До кожного НПА - знайдуться пов'язані закони, судові рішення, практичні ситуації та аналітичні документи. Замовте презентацію для своєї компанії.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Читайте також:

Кабмін затвердив план щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням серед МСЕК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини