Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд запропонував підвищити конкурентоспроможність на ринку праці

Реклама

16 жовтня Кабінет Міністрів подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт № 12129 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення конкурентоспроможності на ринку праці шляхом професійного навчання».

Роз'яснено, що заради підтримки конкурентоспроможності на ринку праці деяких категорій осіб, підвищення їх професійного рівня статтею 30 Закону «Про зайнятість населення» передбачено право на одержання ваучера на навчання шляхом перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Зокрема, право на отримання ваучера мають внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи та особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи. Водночас вимога щодо відсутності підходящої роботи для ВПО працездатного віку та осіб з інвалідністю обмежує право на отримання ваучера на навчання значній кількості осіб цих категорій.

Зазначається, що особи, звільнені з військової служби після участі в проведенні антитерористичної операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, можуть отримати ваучер протягом трьох років з дня звільнення. Таким чином, наявність такої вимоги обмежує право на отримання ваучера значній кількості осіб цієї категорії.

Для розширення можливості отримання ваучера для професійного навчання вищезазначених категорій осіб законопроєктом запропоновано:

1) надати внутрішньо переміщеним особам працездатного віку та особам з інвалідністю право отримати ваучер на навчання без врахування вимоги щодо відсутності підходящої роботи;

2) надати право на отримання ваучера учасникам бойових дій, визначеним пунктами 19 - 25 частини першої статті 6, та особам з інвалідністю внаслідок війни, визначеним пунктами 1, 7, 10 - 16 частини другої статті 7 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», незалежно від дня звільнення;

3) надати право на отримання ваучера особам віком старше 35 років;

4) надавати безробітним, які проходять професійне навчання за направленням центру зайнятості, допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації. Розмір та порядок надання допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, умови її повернення визначаються Кабінетом Міністрів;

5) надати можливість здобуття зареєстрованими безробітними повних або часткових кваліфікацій;

6) розширити перелік видів соціальних послуг, доповнивши його послугою «оцінювання і визнання результатів навчання (зокрема здобутих шляхом неформальної чи інформальної освіти), присвоєння/підтвердження відповідних професійних та часткових професійних кваліфікацій для зареєстрованих безробітних в акредитованих кваліфікаційних центрах за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття».

Зараз законопроєкт опрацьовується в Комітеті ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

За матеріалами прес-служби Апарату Верховної Ради

Головні новини вашої галузі - щодня на робочому столі LIGA360. Бачити картину дня ще ніколи не було так просто! Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини