Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Юрист – це більше, ніж просто експерт у законі". Думки юристів про свою професію

8 жовтня 2024, 16:20
186
0
Автор:
Реклама

Професія юриста - різноманітна та багатогранна. Вона охоплює широкий спектр діяльності: від захисту прав і свобод громадян до забезпечення справедливості та правопорядку. Перш за все це соціально значима професія, тому що вона пов'язана з державою, правом та формуванням умов у країні, за яких кожен може почуватися захищеним і впевненим у своєму майбутньому.

До Дня юриста ми запитали у різних представників юридичної професії, чому вони обрали саме цей шлях, що для них значить їхня робота та як вона змінилась у зв'язку з війною.

Тож, чому бути юристом - це не тільки професія, а місія й покликання? Наші перші п'ять героїв працюють у приватному секторі - захищають інтереси компаній та дбають про стабільність та безпеку бізнесу. Разом з тим, вони піклуються про рівні можливості для бізнесу та громадян, а також розвивають юридичну спільноту та сприяють позитивним змінам у державі.

Валентина Гавриленко, керівник юридичного департаменту LIGA ZAKON:

Юрист - це більше, ніж просто експерт у законі. Це людина, яка розуміє потреби та виклики компанії, в якій працює, йде разом із нею крізь труднощі, допомагаючи знаходити правильні рішення. Для мене бути юристом - це означає створювати безпечний простір для тих, з ким я працюю. Це про відповідальність і сміливість приймати виклики та забезпечувати впевненість бізнесу навіть в умовах невизначеності. Діяти рішуче, бути на крок попереду.

Війна в Україні змінила мій підхід до роботи. Я зосередилася на безпеці діяльності компанії, в якій працюю, та на юридичній експертизі продуктів, які вона створює. Захист прав, забезпечення стабільності та безпеки компанії стали для мене пріоритетом. Сьогодні я розумію, що юрист - це той, хто вміє адаптуватися до нових викликів і бути опорою бізнесу у найважчі часи.

Микола Стеценко, Президент Асоціації правників України, керуючий партнер AVELLUM:

Юридична професія для мене - це інструмент змін та покращень у країні. Моя місія як юриста - допомагати у розбудові правової держави та створювати рівні можливості для розвитку бізнесу і громадян, сприяти залученню інвестицій в Україну.

Бути юристом - це бути лідером змін, захищати права і свободи людей, сприяти розвитку справедливого суспільства та правовладдя, а також підтримувати бізнес у вирішенні складних правових викликів.

Війна зробила питання привабливості України для інвесторів та людей ще більш актуальним, тому я активно працюю над поширенням інформації про можливості ведення бізнесу в нашій країні, а також про успіхи у боротьбі з корупцією. Основні принципи моєї роботи - якість юридичних послуг, чесність у стосунках з клієнтами та колегами та підтримка молодого покоління юристів - залишилися незмінними.

Олександр Фефелов, партнер ЮФ «Ілляшев та Партнери», керівник практики антимонопольного та конкурентного права:

Юрист - це критично необхідна професія для реалізації змін у суспільстві. Моя місія - підтримувати клієнтів, допомагати їм уникати правових ризиків, шукати нові рішення для зростання та чесної конкуренції навіть у період глобальних викликів.

Бути юристом означає постійно прагнути самовдосконалення, проводити безупинну інтелектуальну роботу та шукати рішення для захисту прав клієнтів.

Вікторія Огриза, керівниця юридичного департаменту PepsiCo в Україні, голова Секції юрисконсультів Асоціації правників України:

Бути юристом - це бути радником зі скілами СЕО та психолога. Ти маєш поєднувати експертність та креатив із спроможністю відповідати за рішення, що впливають на інших. Я бачу свою місію як служіння іншим через досвід, яким щиро ділюсь.

Війна зробила мене гнучким фаталістом. Зараз я зосереджена на тому, що приносить користь мені, моїй компанії та юридичній спільноті.

Лариса Антощук, старша юристка Asters:

Місія юриста - служити клієнтам та букві закону.

Юрист це саме та людина, яка відіграє важливу роль у житті бізнесу, публічних інституцій та звичайних людей. Мій вибір професії був невипадковим, адже я завжди мріяла брати активну участь у суспільному житті.

З війною зникло відчуття безпеки, стабільності та довгострокового планування. Вона змінила нас та наші пріоритети. Постійно змінюється і професійний фактор, який залежить від ряду чинників. Якщо з середини 2022 року, коли БЕБ активізувалася, ми мали багато спорів з аналізом податкової складової у кримінальних провадженнях, то з серпня 2023 року портфоліо проєктів змінилося з поновленням податкових перевірок, особливо з питань трансфертного ціноутворення.

Продовження читайте в матеріалі "Я обрав цю професію, бо вірю в силу закону та прагну бути корисним суспільству". Думки юристів про свою професію - Частина 2".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини