Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Емісія корпоративних облігацій. Що передбачає нове Положення НКЦПФР для товариств, що прийняли відповідне рішення?

Реклама

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (надалі - НКЦПФР або Комісія) розробила та затвердила нове Положення про порядок здійснення емісії корпоративних облігацій та їх обігу (надалі - Положення), яке набирає чинності з 1 листопада 2024 року.

Дія Положення поширюється на всі товариства, що прийняли рішення про емісію корпоративних облігацій з дати набрання ним чинності та встановлює порядок здійснення емісії, обігу іменних корпоративних облігацій, реєстрації випуску облігацій, реєстрації випуску облігацій та затвердження проспекту облігацій/остаточних умов емісії облігацій, затвердження змін та/або доповнень до проспекту облігацій/остаточних умов, погодження змін до рішення про емісію облігацій, реєстрації звіту про результати емісії облігацій в НКЦПФР, надання до НКЦПФР звіту про результати погашення та скасування реєстрації випуску облігацій.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", корпоративними облігаціями є іменні облігації, емітентом яких є юридична особа (крім міжнародної фінансової організації), що здійснює підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку, а також інші юридичні особи у встановлених законом випадках. Емісія корпоративних облігацій здійснюється юридичними особами тільки після повної сплати внесків до свого статутного капіталу.

Відтак, нормами вищезгаданого Положення передбачено:

  • комплексне застосування терміну «корпоративні облігації»;

  • удосконалення процедури емісії цільових корпоративних облігацій, погашення яких здійснюється шляхом передачі об'єкта (частини об'єкта) житлового будівництва;

  • запровадження механізму заміни емітента корпоративних облігацій;

  • комплексне запровадження механізму щодо функцій адміністратора за випуском облігацій;

  • удосконалення процедури здійснення конвертації облігацій та емісії конвертованих облігацій тощо.

Отож, відповідним Положенням окремо визначені особливості здійснення емісії вищевказаних категорій облігацій, а також запроваджено процедуру щодо емісії зелених та інфраструктурних облігацій.

Зокрема, для підготовки здійснення емісії зелених облігацій до прийняття рішення про їх емісію емітент повинен:

розробити та оприлюднити на власному веб-сайті політику щодо зелених облігацій;

відібрати проект екологічного спрямування та забезпечити його відповідність вимогам Положення та таксономії;

затвердити порядок планованого використання коштів від розміщення зелених облігацій;

обрати верифікатора та укласти відповідний договір;

отримати звіт верифікатора з позитивним висновком.

Під політикою щодо зелених облігацій розуміють документ, який затверджується уповноваженим органом емітента та може бути викладений окремим документом або представлений у загальному програмному документі з розвитку емітента (стратегії/політиці сталого економічного розвитку/бізнес-стратегії тощо).

Рішення про емісію облігацій може передбачати, що джерелами погашення зелених облігацій та виплати доходів за ними є надходження (за наявності) від зданого в експлуатацію об'єкта, фінансування або реалізацію якого здійснено за рахунок коштів, залучених від розміщення зелених облігацій, а також інші надходження, передбачені рішенням про емісію облігацій або проспектом облігацій.

Окрім іншого, Положенням запроваджуються нові норми щодо:

  • надання можливості емітенту облігацій здійснювати зарахування нерозміщених облігацій на власний емітентський рахунок для подальшого їх відчуження;

  • запровадження механізму анулювання (часткового анулювання) викуплених або іншим чином набутих облігацій емітентом;

  • можливості випуску забезпечених облігацій;

    У цілому затвердженням вищезгаданого Положення Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, серед іншого, вдосконалює нормативно- правову базу для розвитку ключових фінансових інструментів на ринку капіталів.

    Вікторія Оцоколіч,

    експерт-аналітик LIGA ZAKON

    Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

    · Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

    · Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

    Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

    Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

    Залиште коментар
    Увійдіть щоб залишити коментар
    Увійти
    Підпишіться на розсилку
    Головні новини і аналітика для вас по буднях

    Схожі новини