Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прес-реліз вебінару LIGA ZAKON «Добросовісність податкової під час спорів щодо трансфертного ціноутворення. Досвід платників податків. Хто і як тлумачить Міжнародні стандарти фінансової звітності»

30 вересня 2024, 16:14
58
0
Автор:
Реклама

Під час вебінару, організованого LIGA ZAKON, провідний експерт у сфері трансфертного ціноутворення (ТЦ) Володимир Бевза та старша юристка Asters Лариса Антощук оцінили існуючу в Україні практику взаємодії бізнесу та податкових органів, добросовісність останніх у застосуванні норм та підходи судів до вирішення спірних питань.

Володимир Бевза наголосив на важливості заборони ретроактивної дії норм права в частині притягнення платників податків до фінансової відповідальності за порушення вчиненні до 01.01.2021 та процедурних норм Податкового кодексу України.

«Податкова палата Верховного Суду цю позицію свою неодноразово підтримувала і підсвічувала. Про що вона казала? Податківці за правопорушення за звітні періоди, наприклад, 2015-2016 року, за триваючі правопорушення платників податків застосовували нову фінансову відповідальність за нові склади правопорушень, які з'явились тільки з 1 січня 2017 року. Ну тут Верховний Суд чітко постановив і зробив правову позицію, що відповідно до статті 58-ї Конституції не можна особу притягати до відповідальності, якщо на момент вчинення такого правопорушення, тобто звітного періоду, за який треба подавати звіт, за який встановлені правила дисципліни трансфертного ціноутворення, застосовувати новий вид фінансової відповідальності, тому що це суперечить статті 58 Конституції України і, в принципі, перехідним положенням податкового кодексу», - сказав Бевза.

Окремо юрист зупинився на питанні недобросовісного застосування контролюючими органами пп. 14.1.269-14.1.270 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (норми Platts) для цілей трансфертного ціноутворення (ст. 39 Кодексу). За його словами, дані підпункти статті 14 Кодексу застосовуються виключно для оподаткування рентної плати за видобування корисних копалин(ст. 252 ПК України в редакції із 01.01.2021).

Як пояснив адвокат, що норми Platts у ПК України застосовується виключно для двох галузей економіки (гірничодобувна і паливно-енергетична). Виключно тільки ці дві галузі економіки, які за своєю господарською діяльністю займаються видобуванням надр, сплачують рентну плату. У той же час, для того, щоб штучно зробити обов'язковим певне джерело інформації (у даному випадку - дані Platts) у акті перевірки, яке вигідно із фіскальної мети, контролюючий орган застосовує норми пп. 14.1.269-14.1.270, як обов'язкові, саме для трансфертного ціноутворення. І таке їх суперечливе застосування простежується із практики податкової.

Лариса Антощук зазначила, що у ситуації з трансфертним ціноутворенням в Україні склалися дуже специфічні обставини, на відміну від інших країн світу, а висновки Верховного Суду, які сьогодні існують в доступі і для аналізу практикуючих адвокатів, можуть тлумачитися податковим органом зовсім по-іншому, ніж представниками бізнесу.

«Податкові інспектори повинні використовувати гнучкі підходи і не вимагати від платника податків у випадках трансфертного ціноутворення точності, яку досягти нереально, виходячи із усіх фактів і обставин. Податковим інспекторам слід брати до уваги комерційні докази платника податків, що пояснюють застосування принципу витягнутої руки для того, щоб аналіз трансфертного ціноутворення був пов'язаний із бізнес-реаліями», - вважає Антощук.

Володимир Бевза, наводячи приклади з власної практики наголосив, на важливій проблемі - відсутності в Україні компетентного органу, який має право офіційно тлумачити Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку/Міжнародні стандарти фінансової звітності.

За його словами, адвокатам необхідно проявляти більш активну роль у доказуванні правильного тлумачення податкового законодавства, пояснювати нюанси, деталі і правильно звертати на них увагу суду, більш детально дивитися на суть прийнятої податкової норми і не підходити до спору формально.

«Звертайтесь до наукових інститутів, звертайтесь до архіву Верховної Ради, піднімайте ці законопроекти. Піднімайте, показуйте суддям. Звертайте увагу на стенограму - що депутати казали, для чого ці норми приймались. Там все розписано», - зазначив Володимир Бевза.

Вам може бути цікаво: Вебінар: "Будівництво під приватним контролем. Компенсація зруйнованого житла"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини