Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд ухвалив низку постанов щодо реформування системи держрезерву

Реклама

Мінекономіки інформує, що Кабінет Міністрів ліквідував старе Держагентство резерву і створив новий центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних резервів, - Державне агентство з управління резервами України. Його функціонування передбачено Законом «Про державні резерви».

Відповідні рішення ухвалив Уряд 26 вересня.

«Це ще один крок до завершення справжньої реформи Держрезерву, яку ми розпочали спільно з Парламентом у 2023 році. Від моменту проголошення Незалежності у державному резерві назбиралося чимало проблем. Серед основних - відсутність необхідних запасів, прострочена продукція, неефективне управління запасами. Матеріальні цінності закуповувалися за неринковими, значно завищеними цінами. У 2023 році ми дали старт реформі державного резерву і нині продовжуємо втілювати її у життя шляхом впровадження сучасної та ефективної системи управління державними резервами. Державне агентство з управління резервами здійснюватиме повноваження, передбачені Законом «Про державні резерви». Вони суттєво відрізняються від повноважень, які здійснював Держрезерв, отже запускаємо докорінно нову структуру цього державного органу», - роз'яснила Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки Юлія Свириденко.

Державне агентство з управління резервами відповідатиме за управління державним матеріальним резервом, до складу якого не входить мобілізаційний резерв. Йдеться про створення запасів матеріальних цінностей, що складаються із запасів сировинних, паливно-енергетичних, матеріально-технічних ресурсів, промислових і продовольчих товарів, лікарських засобів та медичних виробів, призначених для використання у мирний час, а також в особливий період.

Закупівля матеріальних цінностей державного матеріального резерву відбуватиметься виключно на електронних аукціонах.

Також новий орган формуватиме номенклатуру матеріальних цінностей та норми їх накопичення відповідно до нового Порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів. Порядок впроваджує нові механізми до формування та перегляду номенклатури матеріальних цінностей державного матеріального резерву та мобілізаційного резерву, створення запасів державних резервів, їх реалізації та відпуску.

Управління мобілізаційним резервом, у тому числі реалізація розброньованих матеріальних цінностей, здійснюватиметься іншими державними органами, визначеними Законом «Про державні резерви».

Окрім того, Уряд затвердив Порядок ведення Єдиного реєстру державних резервів та надання доступу до нього.

«Впровадження цього реєстру посилює контроль та відповідальність як відповідальних зберігачів, резервантів, так і балансоутримувачів державних резервів. Відтепер уся інформація про обіг матеріальних цінностей буде відображена у Єдиному реєстрі державних резервів. Це буде захищена автоматизована база даних, щоб відстежувати стан матеріальних цінностей на кожному етапі - закладення, зберігання, освіження, відпуск тощо», - додала Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України.

Роботу установи координуватиме Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки.

За повідомленням Урядового порталу

Інструкції та ситуації для експертів ринку: юристів, бухгалтерів, фахівців із перевірок, керівників та кадровиків. Нова LIGA360 змінює все! Замовте презентацію комплексного інформаційно-аналітичного рішення LIGA360 прямо сьогодні.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини