Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Легалізація зброї: можна, але є умови

24 вересня 2024, 10:00
53
0
Реклама

Верховна Рада прийняла очікуваний суспільством Закон «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю». Він набуде чинності 25 листопада 2024 року.

Розроблений Кабміном, цей Закон покликаний врегулювати відносини у сфері власності на вогнепальну зброю, поводження із нею громадянами.

Що нового?

Основні нововведення Закону такі:

1) Проголошення державної власності на вогнепальну зброю - громадяни можуть володіти та користувались нею лише на підставах та в порядку, передбаченому Законом;

2) Особа, яка знайшла вогнепальну зброю чи боєприпаси до неї, зобов'язана повідомити поліцію про такий факт та впродовж 24 год передати або вказати її місцезнаходження для її вилучення;

3) Особа, яка знайшла вогнепальну зброю, може залишити таку зброю у своєму володінні та користуванні на період воєнного стану, шляхом належного декларування виявленого бажання в порядку передбаченому Законом;

4) Обов'язок осіб здати поліції задекларовану та отриману у користування вогнепальну зброю не пізніше 90 днів після припинення/скасування воєнного стану;

5) Право осіб набути у власність таку зброю після припинення воєнного стану - для цього під час її здачі органам поліції особа повинна подати відповідну заяву.

Якщо особа не має наміру набути зброю у власність - така зброя переходить у державну власність, а боєприпаси до неї - вилучаються та утилізуються.

Коли можуть відмовити?

Закон також закріплює підстави відмови у набутті особою права власності на знайдену та задекларовану вогнепальну зброю:

- особа не відповідає вимогам, встановленим законом для власників вогнепальної зброї (вік, дієздатність, судимість тощо);

- зброя не підлягає декларуванню відповідно до Закону.

Декларуванню не підлягають такі види зброї та боєприпасів до неї:

a) нарізна вогнепальна зброя калібру від 12,7 мм та більше;

b) гладкоствольна вогнепальна зброя калібру більше 23 мм;

c) кулемети, гранатомети, міномети, вогнемети, ПЗРК тощо;

d) зброя, що є засобом/знаряддям вчиненого злочину;

e) зброя із видаленим чи незаконно зміненим маркуванням;

f) зброя, закріплена за військовослужбовцями ЗСУ та інших військових формувань.

- зброя належить іншій фізичній або юридичній особі;

- зброя належить до видів вогнепальної зброї, яка не може перебувати у власності фізичної особи.

Закон закріплює положення, відповідно до якого особа не несе відповідальності за застосування знайденої та задекларованої вогнепальної зброї проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України.

В умовах збройної агресії рф значення такого Закону важко переоцінити. Він нарешті (через 2,5 роки після початку повномасштабного вторгнення) встановив чіткий та послідовний порядок дій у разі знайдення громадянами вогнепальної зброї, закріпив їхнє право на користування та володіння нею в умовах воєнного стану, а також дозволив набути у власність знайдену та задекларовану в установленому законом порядку зброю.

Оксана Дурова,

адвокатка АО Legal Strategy

Читайте также: Набув чинності Закон щодо декларування вогнепальної зброї

Відкрийте законодавство на 360! Спробуйте нову LIGA360 з інноваційними зв'язками документів. До кожного НПА - знайдуться пов'язані закони, судові рішення, практичні ситуації та аналітичні документи. Замовте презентацію для своєї компанії.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини