Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Участь України у Європейській програмі щодо боротьби із шахрайством. Положення угоди та мета України

Реклама

20 серпня 2024 року Верховна Рада України прийняла ініційований Президентом України проект Закону N 0281 “Про ратифікацію Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, про участь України в програмі Союзу щодо боротьби із шахрайством” (надалі - Угода)

Зазначено, що метою даного законопроекту є проведення необхідної внутрішньодержавної процедури з набуття для нашої держави чинності Угодою між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, про участь України в програмі Союзу щодо боротьби із шахрайством, учиненою 20 березня 2024 року в м. Брюссель (надалі - Програма).

Головною метою відповідної Програми є міжнародне співробітництво між Україною та Європейським Союзом, спрямоване на вдосконалення системи захисту фінансових інтересів України та ЄС.

Очікується, що участь України у Програмі сприятиме:

· запобіганню та боротьбі з шахрайством, корупцією та будь-якою іншою незаконною діяльністю, що зачіпає фінансові інтереси України та ЄС;

· підтримці звітування про порушення, зокрема шахрайство, щодо фондів спільного управління та фондів передвступної допомоги бюджету ЄС;

· забезпеченню інструментів для обміну інформацією та підтримки оперативної діяльності у сфері взаємної адміністративної допомоги в митних та сільськогосподарських справах.

Угода містить положення про те, що Україна братиме участь у Програмі як асоційована країна в усіх частинах Програми, тією мірою, якою чинні правові вимоги, характер або обсяг фінансованих заходів дозволяють участь третіх країн. Участь України у Програмі дозволить долучитися до спільної для країн ЄС Програми, в рамках якої Європейська Комісія надає фінансування для:

· ефективних ІТ-інструментів, спрямованих на посилення транснаціональної співпраці з Європейською Комісією;

· посилення обміну персоналом, забезпечення необхідної підтримки та сприяння розслідуванням, зокрема створенню спільних слідчих груп і транскордонних операцій;

· надання технічної та оперативної підтримки національним розслідуванням, зокрема митним і правоохоронним органам для посилення боротьби з шахрайством та іншою незаконною діяльністю;

· нарощування ІТ-потенціалу в державах-членах і третіх країнах, збільшення обміну даними, розробки та надання ІТ-інструментів для розслідування та моніторингу розвідувальної роботи;

· організації спеціалізованого навчання, семінарів з аналізу ризиків, конференцій та досліджень, спрямованих на покращення співпраці та координації між службами, пов'язаними із захистом фінансових інтересів Європейського Союзу.

Варто зазначити, що участь України або юридичних осіб з України в Програмі здійснюється за умови сплати Україною фінансового внеску за участь у Програмі та пов'язаних з цим витрат на управлінську, виконавчу та операційну діяльність в рамках загального бюджету Європейського Союзу.

В той же час, виходячи з положень Протоколу про зупинення Україною сплати фінансового внеску у зв'язку з винятковими обставинами спричиненими неспровокованою військовою агресією проти України, який є невід'ємною частиною Угоди, сторони погодили, що дія фінансових зобов'язань України щодо її участі у всіх програмах Європейського Союзу зупиняється з 01 січня 2021 року та анулюються в повному обсязі встановлені суми дебіторської заборгованості, шляхом обміну листами між Україною та Європейським Союзом відповідно до Регламенту 2018/1046.

Окрім того, згідно з ч. 3, 4 ст. 2 Угоди відповідно, сторони докладають усіх зусиль у рамках існуючих положень, щоб сприяти транскордонному переміщенню товарів призначених для використання у заходах Програми на умовах рівнозначних тим, що застосовуються до юридичних осіб, створених в ЄС, з урахуванням обмежувальних заходів в ЄС.

Україна має вживати всіх необхідних заходів, залежно від випадку, щоб товари та послуги, придбані в Україні або імпортовані в Україну, які частково або повністю фінансуються, відповідно до грантових угод та/або контрактів, укладених для здійснення заходів, відповідно до зазначеної Угоди, були звільнені від митних платежів, ввізного мита та інших податків і зборів, включно з ПДВ, що застосовуються в Україні.

Окрім вищезазначеного, виходячи зі змісту ст. 2 Додатку II до Угоди, відповідні органи Європейського Союзу мають право проводити технічні, наукові, фінансові та інші види огляду та аудиту в приміщенні будь-якої фізичної особи, яка проживає в Україні й управляє коштами Європейського Союзу, бере участь у їхньому використанні чи користується ними, або будь-якої юридичної особи, яка створена в Україні й отримує фінансування від Європейського Союзу, а також будь-якої третьої сторони, залученої до використання коштів ЄС, котра проживає або створена в Україні.

Україна не повинна перешкоджати в реалізації права виїзду в Україну та доступу до приміщень відповідним представникам та іншим уповноваженим особам, на підставі виконання ними своїх обов'язків, зазначених у даній статті.

В свою чергу, компетентні державні органи України мають у належні строки повідомляти Європейську Комісію або OLAF про будь-який факт або підозри, що стали їм відомі, стосовно правопорушень, шахрайства та іншої протиправної діяльності, яка впливає на фінансові інтереси ЄС.

Як зазначається, положення ратифікованої Угоди не матиме безпосереднього впливу на ринкове середовище, забезпечення захисту прав та інтересів суб'єктів господарювання, громадян і держави, розвиток регіонів, підвищення чи зниження спроможності територіальних громад, ринок праці, рівень зайнятості населення, громадське здоров'я, покращення чи погіршення стану здоров'я населення або його окремих груп, екологію та навколишнє природне середовище, обсяг природних ресурсів, рівень забруднення атмосферного повітря, води, земель, зокрема забруднення утвореними відходами.

Натомість передбачається, що долучення України до Програми дасть змогу отримати необхідні знання та професійну підготовку у сфері захисту фінансових інтересів ЄС та зміцнить інституційну спроможність України в побудові системи боротьби з шахрайством за європейськими стандартами.

Вікторія Оцоколіч,

експерт-аналітик LIGA ZAKON

Оцініть ризики щодо контрагентів на 360 - з реєстраційною, судовою, медійною інформацією та відкритими джерелами. Здійсніть миттєвий аналіз 29 факторів ризику:  

анулювання реєстрації;  

ймовірний зв?язок з рф/рб, Іраном, Північною Кореєю;  

ведення діяльності на окупованих територіях;  

приналежність до "чорного" або "сірого" списку FATF;  

банкрутство та борги. 

Дізнайтесь більше переваг нової LIGA360, замовивши презентацію. 

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини