Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалено євроінтеграційний Закон про виноград, вино та продукти виноградарства: основні положення

Реклама

22 серпня Верховна Рада ухвалила в цілому проєкт Закону № 9139 «Про виноград, вино та продукти виноградарства». Документ, розроблений Мінагрополітики, підтримало 311 народних депутатів. Він набирає чинності з 1 січня 2026 року.

Основна мета Закону - приведення у відповідність норм галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства та імплементації положень Регламентів ЄС щодо ведення виноградарства та виноробства, енологічних практик, виробництва ароматизованих винних продуктів, використання і захисту географічних зазначень вин, ароматизованих винних продуктів, та контролю у сфері виноградарства та виноробства.

Основними положеннями Закону передбачено:

  • привести терміни та визначення, класифікацію сортів винограду та вимоги до виробництва продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів, а також деякі енологічні практики та обмеження у відповідність до вимог, прийнятих в країнах ЄС;

  • запровадити вимоги для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил в країнах ЄС;

  • визначити механізм захисту на території України географічних зазначень;

  • ввести нові терміни та визначення відповідно до категорій європейського законодавства;

  • створити єдину державну інформаційну систему «Виноградарсько-виноробний реєстр»;

  • передбачити можливість державної підтримки виноградарства та виноробства;

  • імплементувати правила щодо маркування та представлення виноробної продукції;

  • встановити принципи проведення перевірок виробництва виноробної продукції від виноградного куща до кінцевого продукту, визначити контролюючі установи та їх повноваження, конкретизувати санкції, які встановлюються за порушення вимог, встановлених законом.

У Мінагрополітики спрогнозували, що прийняття Закону дасть змогу:

  • забезпечити громадян високоякісною продукцією з особливими властивостями, що обумовлені природними умовами території походження, виробленою за міжнародними правилами;

  • створити нові робочі місця в сільській місцевості та сприятливі умови щодо розвитку суб'єктів господарювання всіх форм власності;

  • покращити стан здоров'я населення, забезпечуючи громадян високоякісною безпечною продукцією, що вироблена за міжнародними правилами.

За повідомленням Урядового порталу

Практичні матеріали із чіткими послідовностями дій: Мистецтво оборони, Алгоритми дій, База податкових знань. Замовте презентацію комплексного рішення LIGA360 для контролю інформаційних ризиків та ухвалення рішень і відкрийте більше можливостей.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини