Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДВ замість податку з обороту: як бізнес пропонує змінити урядовий законопроєкт про оподаткування

Реклама

Бізнес закликає знайти альтернативні шляхи збільшення податкових надходжень до бюджету, замість тих, що прописані в урядовому законопроєкті №11416. Додаткові 145 млрд гривень надходжень, які його ініціатори вважають метою запропонованого рішення, можна отримати іншим шляхом. Зокрема, замість збільшення податку з обороту бізнес пропонує підвищити на 3% ПДВ, оптимізувати деякі бюджетні витрати, залучаючи інші джерела фінансування зарплат держслужбовців, і дозволити ОМС самостійно адмініструвати місцеві податки.

Про це повідомила Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк, посилаючись на пропозиції, озвучені українським бізнесом на  зустрічі між представниками влади та Української Ради бізнесу.

Читайте також: Урядовий законопроєкт щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану зареєстровано: ключові положення

Рада бізнес-омбудсмена висловилась стосовно урядового законопроєкту про оподаткування у період дії воєнного стану

«Найбільш шкідливими змінами бізнес вважає збільшення військового збору з 1,5% до 5%, а також введення сплати військового збору юрособами у розмірі 1% від обороту. Шкодитимуть бізнесу також зміни, направлені на навантаження особистих доходів - доходи ФОП, які є платниками єдиного податку. Це ФОП 1,2 і 4 групи у розмірі 5% з розрахунку двох мінімальних зарплат на місяць, і ФОП 3 групи з розрахунку 1% від розміру доходів», - повідомила парламентарка.

Зазначається, що не менш катастрофічними можуть бути додаткові галузеві навантаження. Зокрема, йдеться про введення військового збору для тих, хто торгує ювелірними виробами із золота, платини і дорогоцінного каміння - 30% від вартості реалізованих виробів, з продажу нерухомого майна - 5% від доходу, постачальниками мобільного зв'язку - 5%.

"Серед можливих альтернатив бізнес пропонує замість збільшення податку з обороту збільшення на 3% ставки ПДВ - такий досвід у України вже був і він показує, що це реальна і менш шкідлива для бізнесу альтернатива. Це дасть змогу збільшити податкові надходження на 45 млрд гривень", - йдеться в повідомленні.

Крім того, обговорюються заходи щодо:

  • скасування кешбеку;

  • залучення додаткових фінансових запозиченнь України, реструктуризації її боргу перед МВФ, оптимізації бюджетних витрат;

  • детінізації бізнесу;

  • детінізації таких галузей як тютюнова, нелегальних АЗС, торгівлі спиртними напоями.

Олена Шуляк наголосила, що одним з найбільш ефективних заходів може бути передача повноважень по адмініструванню місцевих податків. ОМС, за її словами, неодноразово говорили про актуальність цього кроку. Йдеться, зокрема, про адміністрування майнових податків, податку на землю тощо.

Новий контрагент - нові ризики для бізнесу. Переконайтеся, що ваші партнери не мають прихованих міжнародних зв'язків, токсичних зв'язків з рф/рб та судових справ. Замовте презентацію інноваційних можливостей LIGA360. 

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини