Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні реалізовуватиметься експериментальний проект щодо управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) в ДПС

Реклама

Уряд погодився з пропозицією Міністерства фінансів стосовно реалізації протягом двох років з дня набрання чинності постановою № 854 експериментального проекту щодо функціонування системи управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) в Державній податковій службі.

Відповідну постанову № 854 ухвалено на засіданні 25 липня 2024 року.

Метою експериментального проекту є впровадження в організацію та діяльність ДПС міжнародних підходів до управління, що ґрунтуються на управлінні податковими ризиками, щодо підвищення рівня дотримання платниками податків своїх податкових обов'язків.

Координатором експериментального проекту визначено Мінфін.

Учасниками експериментального проекту є структурні підрозділи апарату ДПС та територіальні органи ДПС.

Основними видами ризиків, пов'язаних із недотриманням платниками податків норм податкового законодавства, іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи, під час реалізації експериментального проекту, є:

  • ризик реєстрації - випадок, коли особи, які зобов'язані стати на облік у податковому органі або зареєструватися платниками окремих податків, не перебувають на обліку в податковому органі або не зареєстровані платниками відповідних податків;

  • ризик звітності - випадок, коли платники податків подають податкову звітність із запізненням або не подають її взагалі;

  • ризик сплати - випадок, коли платники податків сплачують податки, збори, платежі із запізненням або сплачують у неповному обсязі, або не сплачують зовсім, що призводить до виникнення або накопичення податкового боргу;

  • ризик декларування - випадок, коли податкові надходження зменшено або може бути зменшено внаслідок неправильного відображення даних у звітності (помилково або умисно).

Метою запровадження системи управління у ДПС під час реалізації експериментального проекту є:

  • підвищення рівня дотримання платниками податків податкових обов'язків із використанням підходу, що базується на оцінці податкових ризиків;

  • визначення причин виникнення податкових ризиків платників податків;

  • ідентифікація, аналіз та оцінювання податкових ризиків платників податків, визначення заходів впливу (способів реагування) щодо цих ризиків, які здійснюються за наявності підстав, у межах та спосіб, що визначені Кодексом та іншими актами законодавства, з урахуванням наявності фінансових, матеріально-технічних, людських та інших ресурсів ДПС для мінімізації таких податкових ризиків платників податків з огляду на їх вагомість;

  • впровадження диференційованих підходів до управління податковими ризиками на основі вагомості ризику, визначеної відповідно до методики.

На стратегічному рівні управління податковими ризиками під час реалізації експериментального проекту здійснюють Голова ДПС (або посадова особа, що виконує обов'язки Голови ДПС), експертна комісія.

На тактичному рівні управління податковими ризиками здійснюють структурний підрозділ, відповідальний за впровадження комплаєнсу в податковій сфері, та в межах функціональних повноважень інші структурні підрозділи.

На оперативному рівні управління податковими ризиками здійснюють структурні підрозділи та територіальні органи ДПС.

Мінімізація податкового ризику включає як проактивні (сприятливі), так і реактивні (коригувальні) заходи реагування на такий ризик.

Проактивними заходами є сприятливі заходи впливу (способи реагування), спрямовані на допомогу платникам податків у розумінні та виконанні своїх податкових обов'язків. Ці методи впливу (або профілактичні методи) реалізуються шляхом надання консультацій, інформаційно-довідкових послуг, здійснення сервісного обслуговування платників.

Реактивні заходи - це коригувальні заходи впливу (способи реагування), які є примусовими діями, спрямованими на мінімізацію попередніх випадків і запобігання майбутнім випадкам недотримання податкових обов'язків щодо реєстрації, подання звітності, декларування та сплати зобов'язань платниками податків. Такі заходи повинні включати широкий спектр заходів із здійснення податкового контролю та погашення податкового боргу.

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

Усі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини