Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджено зміни до порядку та критеріїв уповноваження лабораторій для цілей держконтролю

Реклама

18 липня 2024 року Кабінет Міністрів затвердив постанову № 830, яка вносить зміни до Порядку та критеріїв уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референc-лабораторій, та Порядку перевірки дотримання уповноваженими акредитованими лабораторіями, у тому числі референс-лабораторіями, критеріїв уповноваження та позбавлення такого уповноваження, затверджених урядовою постановою від 10 січня 2019 року № 10.

Держпродспоживслужба роз'яснила, що змінами передбачається удосконалення критеріїв та процедури уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референс-лабораторій для проведення лабораторних досліджень (випробувань) зразків, відібраних у межах здійснення державного контролю.

Критерії уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референс-лабораторій, актуалізовані відповідно до вимог Регламенту (ЄС) № 2017/625 Європейського Парламенту та Ради.

У Службі підкреслили, що особлива увага приділяється критеріям до уповноваження референс-лабораторій, які мають бути провідними лабораторіями в конкретній сфері та координувати роботу мережі уповноважених компетентним органом на лабораторні дослідження (випробування) за відповідними видами (напрямами) лабораторій, як це відбувається в ЄС.

Так, під час уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референс-лабораторій, особливу увагу звертатимуть на наявність кваліфікованого персоналу з питань техніки проведення лабораторних досліджень (випробувань) за відповідними видами (напрямами), а також на критерії ефективності методів (методик) лабораторних досліджень (випробувань), якими уповноважена акредитована лабораторія, у тому числі референс-лабораторія, має намір проводити лабораторні дослідження (випробування) зразків, відібраних у межах здійснення заходів державного контролю.

Запроваджуються чіткі механізми щодо проведення порядку уповноваження акредитованих лабораторій, у тому числі референc-лабораторій, та порядку перевірки дотримання уповноваженими акредитованими лабораторіями, у тому числі референс-лабораторіями, критеріїв уповноваження та позбавлення такого уповноваження.

Держпродспоживслужба звернула увагу, що постанова Кабміну від 18 липня 2024 року № 830 набирає чинності через місяць з дня опублікування (24 серпня - прим. ред.).

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з "гарячих тем"? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов'язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини