Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін визначив Порядок проведення моніторингу земель і ґрунтів

Реклама

Кабінет Міністрів затвердив Порядок проведення моніторингу земель і ґрунтів.

Відповідну урядову постанову № 848 ухвалено 23 липня 2024 року.

Документ набере чинності одночасно із Законом № 2973-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля" (через шість місяців з дня скасування чи припинення воєнного стану).

Згідно з документом моніторинг земель і ґрунтів є складовою частиною державної системи моніторингу довкілля.

Об'єктом моніторингу є всі землі незалежно від форми власності і ґрунти.

Моніторинг земель і ґрунтів проводиться шляхом систематичних спостережень, спрямованих на оцінку стану земель і ґрунтів, та порівняння одержаних показників.

Моніторинг земель щодо забруднення ґрунтів на землях сільськогосподарського призначення включає:

  • агрохімічне обстеження ґрунтів;

  • контроль за змінами якісного стану ґрунтів;

  • агрохімічну паспортизацію земельних ділянок.

Агрохімічна паспортизація орних земель проводиться один раз на п'ять років, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень - один раз на п'ять - десять років.

Суцільне ґрунтове обстеження земель сільськогосподарського призначення проводиться один раз на 20 років.

Моніторинг земель і ґрунтів включає систематичні спостереження за станом земель і ґрунтів (агрохімічна паспортизація земельних ділянок, агрохімічне обстеження ґрунтів тощо), виявлення у них змін, зокрема із використанням даних дистанційного зондування Землі, а також проведення оцінки:

  • стану використання сільськогосподарських угідь;

  • процесів, пов'язаних із змінами родючості ґрунтів, заростанням земельних ділянок, забрудненням земель пестицидами, важкими металами, радіонуклідами та іншими токсичними речовинами;

  • стану берегових ліній річок, морів, озер, заток, водосховищ, лиманів, гідротехнічних споруд;

  • процесів, пов'язаних із утворенням ярів, зсувів, із сельовими потоками, землетрусами, карстовими, кріогенними та іншими явищами;

  • стану земель населених пунктів, територій, зайнятих нафтогазовидобувними об'єктами, очисними спорудами, гноєсховищами, складами пально-мастильних матеріалів, добрив, стоянками автотранспорту, гірничими об'єктами, місцями захоронення відходів промисловості і радіоактивних відходів, а також іншими промисловими об'єктами;

  • процесів, пов'язаних із забрудненням ґрунтів, засміченням земельних ділянок внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії і бойових дій під час воєнного стану.

Моніторинг земель і ґрунтів проводиться в такому порядку:

  • виконання обстеження земель і ґрунтів;

  • виявлення негативних факторів, вплив яких потребує здійснення контролю;

  • оцінка, прогноз, попередження впливу негативних процесів і ліквідація наслідків такого впливу.

Для забезпечення прозорості даних та обміну інформацією щодо моніторингу земель і ґрунтів, стану земель і землекористування, а також інформаційних потреб у сфері охорони земель запроваджується та використовується автоматизована інформаційна система моніторингу земель і ґрунтів.

Власником (держателем) автоматизованої інформаційної системи моніторингу земель і ґрунтів та виключних майнових прав на її програмне забезпечення і володільцем інформації, яка міститься в цій системі, є держава в особі Держгеокадастру, який:

  • забезпечує створення та функціонування автоматизованої інформаційної системи моніторингу земель і ґрунтів;

  • визначає вимоги до програмного забезпечення автоматизованої інформаційної системи моніторингу земель і ґрунтів, організовує його розроблення;

  • спрямовує діяльність адміністратора автоматизованої інформаційної системи моніторингу земель і ґрунтів;

  • оприлюднює один раз на рік на офіційному веб-сайті Держгеокадастру результати проведення моніторингу земель і ґрунтів.

Попередьте незаконні дії з об'єктами нерухомості та діяльність "чорних реєстраторів". Налаштуйте моніторинг в SMS-Маяк та отримуйте сповіщення про будь-які дії щодо майна компанії. Деталі за посиланням.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини