Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міноборони затвердило форму та зміст Вимоги про виконання обов'язку військовозобов'язаним, резервістом

Реклама

Міністерство оборони затвердило форму та зміст Вимоги про виконання обов'язку (обов'язків) військовозобов'язаним, резервістом.

Відповідний наказ від 28 червня 2024 року № 430 набере чинності з дня офіційного опублікування.

Важливо: установлено, що наслідком неявки за Вимогою керівника ТЦК та СП є звернення ТЦК та СП на підставі статті 283-2 Кодексу адміністративного судочинства з позовом до суду з приводу тимчасового обмеження громадян України у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.

* * *

Нагадаємо, 18 травня 2024 року набрав чинності Закон № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (крім окремих норм), яким, серед іншого, Закон № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» було доповнено розділом VI-1 «Заходи впливу щодо громадян, які не виконують обов'язки, передбачені цим Законом, під час мобілізації».

Згідно з частиною першою статті 27 Закону № 3543-XII у разі невиконання під час мобілізації громадянином обов'язків, передбачених частинами першою, третьою статті 22 цього Закону, та вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення, керівник ТЦК та СП звертається до органів та підрозділів, що входять до системи поліції, щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У разі отримання письмової відповіді про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК та СП його керівник протягом п'яти днів з дня отримання такої відповіді надсилає такому громадянину в паперовій формі засобами поштового зв'язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу його місцезнаходження, місця проживання чи перебування вимогу про виконання обов'язку (обов'язків) військовозобов'язаним, резервістом.

Частиною третьою статті 27 Закону № 3543-XII встановлено, що днем вручення вимоги є:

1) день вручення вимоги під розписку засобами поштового зв'язку;

2) день проставлення в поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки;

3) день проставлення в поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси.

Якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги не виконав зазначеного у ній обов'язку (обов'язків), ТЦК та СП звертається до суду в порядку, встановленому законом, з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації - на строк до виконання або відкликання такої вимоги.

Хочете аналізувати законодавство глибше? Побачте повний контекст до кожного НПА - з новою LIGA360! До кожного документи знайдуться пов'язані закони, судова практика та аналітика. Залиште заявку на презентацію.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини