Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено Порядок ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна: рішення Уряду

Реклама

Кабінет Міністрів уніс зміни до Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

Відповідна урядова постанова від 12 липня 2024 року № 812 набирає чинності з дня опублікування, крім підпунктів 1, 2 та абзацу другого підпункту 4 пункту 1 змін, затверджених цією постановою, які набирають чинності через три місяці з дня опублікування.

Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді, пояснив, що саме змінилося.

Зокрема, запроваджено «строковість» дії певних видів обтяжень. Установлено, що для публічного обтяження, строк дії якого обмежено законом, необхідно зазначати строк дії такого обтяження, який може обраховуватись днями, місяцями, роками. Після спливу зазначеного строку таке обтяження припинятиметься автоматично.

Доповнено підстави, за наявності яких реєстратор відмовляє у внесенні запису до Реєстру про припинення обтяження. Згідно з документом реєстратор відмовляє у внесенні до Реєстру запису про припинення обтяження в разі, коли:

  • заява не відповідає вимогам, установленим пунктом 6 Порядку, або відомості, що містяться в заяві, не відповідають відомостям, що наявні в Реєстрі, - у разі подання заяви обтяжувачем чи уповноваженою ним особою;

  • судове рішення або заява надійшло або подана неналежному суб'єкту, що наділений повноваженнями реєстратора;

  • судове рішення не набрало законної сили або у судовому рішенні відсутні відомості, що дають змогу ідентифікувати обтяження чи предмет такого обтяження, - у разі звернення боржника чи особи, права якої порушено внаслідок наявності запису про обтяження, або надходження судового рішення до електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами;

  • з Єдиного державного реєстру судових рішень не отримано примірник рішення суду в електронній формі або відсутня інформація про набрання ним законної сили - у разі звернення боржника чи особи, права якої порушено внаслідок наявності запису про обтяження.

Передбачено, що витяг в електронній формі надаватиметься через офіційний вебпортал Мін'юсту або Єдиний державний вебпортал електронних послуг особам, ідентифікованим з використанням засобів електронної ідентифікації із середнім або високим рівнем довіри, після внесення плати тощо.

Також змінами до урядової постанови від 31 жовтня 2023 року № 1144 установлено, що до запровадження електронної інформаційної взаємодії між Державним реєстром обтяжень рухомого майна та Єдиним державним реєстром судових рішень державна реєстрація припинення обтяження на підставі судового рішення проводиться за умови встановлення реєстратором за допомогою офіційного веб-порталу "Судова влада України" наявності такого рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень та відомостей про набрання ним законної сили, а також відповідності такого рішення за документарною інформацією (крім випадків обмеження оприлюднення тексту судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень) та реквізитами.

Як допомогти клієнтам захистити нерухомість? Сервіс SMS-Маяк дозволяє налаштувати моніторинг об'єктів та контролювати будь-які реєстраційні зміни. Придбайте зараз.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини