Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посилення контрольних повноважень Громадської Ради при АРМА: зміни, які пропонує Кабмін

Реклама

З метою забезпечення ефективної реалізації повноважень Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, що покладені на АРМА відповідно до законодавства України, зокрема щодо розширення контрольних повноважень Громадської ради при АРМА, 11 липня 2024 року опублікований проєкт Закону "Про внесення змін до статті 12 Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" (надалі - Закон), внесений Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 2 вищевказаного Закону, АРМА є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, та/або з управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави або які конфісковано у кримінальному провадженні чи стягнено за рішенням суду в дохід держави внаслідок визнання їх необґрунтованими.

Відповідно до частини 2 ст. 12 Закону, громадський контроль за діяльністю Національного агентства забезпечується через Громадську раду при Національному агентстві, склад якої затверджується Головою Національного агентства з дев'яти осіб на підставі результатів конкурсу.

Вищезазначеним проєктом Закону передбачається розширити контрольні повноваження Громадської ради при АРМА шляхом внесення змін до статті 12 Закону.

Відтак, пропонується надати можливість Громадській раді при АРМА:

  • визначати членів Громадської ради не менше ніж 40 відсотків складу конкурсної комісії з добору на вакантні посади до Національного агентства;

  • визначати членів Громадської ради не менше ніж 40 відсотків складу дисциплінарної комісії Національного агентства;

  • здійснювати громадський контроль за законністю та прозорістю визначення управителів активами, зокрема шляхом визначення членів Громадської ради, які беруть участь у визначенні управителів активами;

  • здійснювати громадський контроль за законністю та прозорістю визначення реалізації активів та за ефективністю управління активами, які передані Національному агентству;

  • визначати членів Громадської ради, які беруть участь у проведенні перевірок ефективності управління арештованими активами, переданими в управління;

  • делегувати членів Громадської ради для участі в засіданнях міжвідомчої комісії з питань реалізації активів;

  • надавати висновки до щорічного звіту про діяльність Національного агентства.

Проєктом Закону також пропонується надати Громадській раді право на отримання документів та інформації, що стосуються діяльності Національного агентства (крім тих, що становлять державну таємницю.

Окрім оприлюднення щорічної звітності про свою діяльність, Національному агентству даним проєктом Закону запропоновано також оприлюднювати результати перевірок ефективності управління активами, переданими Національному агентству в управління.

Очікується, що реалізація даного акта дасть змогу підвищити якість виконання покладених на АРМА завдань та його результативність, сприятиме прозорості управлінських рішень та доступу громадськості до відповідної інформації.

Вікторія Оцоколіч,

експерт-аналітик LIGA ZAKON

Ознайомитись з чинними редакціями НПА, порівняти редакції та побачити заплановані зміни - можна в новій LIGA360. А ще оцінити весь масив пов'язаних документів: судової практики, аналітики тощо. Замовте презентацію LIGA360 для себе.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини