Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Добровільний договір про сплату аліментів: Мін’юст роз’яснив, що це і як його укласти

Реклама

Фахівці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) зауважили, що розгляд питань щодо утримання дитини через суд може зайняти чимало часу, а розвиток і належний рівень життя дитині потрібен уже зараз.

Українським законодавством передбачено два способи стягнення аліментів: на підставі угоди про сплату аліментів (договір по утриманню дітей) або на підставі рішення суду.

Батьки дитини мають право укласти між собою договір про сплату аліментів на дитину, який укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Сторонами аліментного договору виступають батьки дитини, причому незалежно від того, перебувають вони у шлюбі між собою чи ні.

Умови договору про сплату аліментів на дитину мають визначати:

- розмір,

- строки, а також

- порядок виплати та

- підстави цільового використання аліментів і не можуть порушувати права дитини, які встановлені Сімейним кодексом.

При посвідченні договору про сплату аліментів на дитину нотаріус роз'яснює зміст частини другої статті 189 Сімейного кодексу з одночасним зазначенням про це в тексті договору у частині можливості стягнення аліментів у безспірному порядку на підставі виконавчого напису у разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором.

Однак варто знати, що необхідною умовою договору є визначення місця проживання дитини, яке збігається з місцем проживання одного з батьків. Саме цей з батьків є аліментоотримувачем та власником аліментів (ч. 1 ст. 179 СКУ). Така позиція відповідає загальній концепції СКУ, згідно з якою вирішення всіх істотних питань з приводу виховання дитини (стаття 157 СКУ) та права власності на аліменти (стаття 179 СКУ) залежить від спільного або роздільного проживання одного з батьків та дитини.

Експерти наголошують, що варто пам'ятати важливі моменти договору, а саме:

  • місце проживання дитини визначається відповідно до місця проживання одного з батьків;

  • за регламентом зустрічей з дитиною фіксується порядок побачень, спільного відпочинку, святкування днів народження тощо;

  • розмір аліментів не може бути меншим за 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;

  • індексація аліментів забезпечує збереження купівельної спроможності аліментів у умовах інфляції.

Розмір аліментів визначається за згодою сторін.

Проте у будь-якому випадку розмір аліментів за договором повинен відповідати вимогам статті 182 СКУ, відповідно до якої мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Підсилюй роботу юриста використанням комплексної інформації - з новою LIGA360! Передбачай можливість перемоги у судових спорах, завдяки пошуку подібних рішень на базі позовних вимог. Дізнайся деталі, замовивши презентацію саме для тебе.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини