Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін вказав, коли право аудитора на провадження аудиторської діяльності може бути тимчасово призупинено

Реклама

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку ведення Реєстру аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності.

Відповідний наказ від 16 травня 2024 року № 237 набере чинності з дня офіційного опублікування.

Серед іншого, зазначений Порядок було доповнено розділом VII «Призупинення права аудитора на провадження аудиторської діяльності».

Установлено, що тимчасово, протягом періоду дії правового режиму воєнного стану в Україні та 3 місяців після його припинення чи скасування, право аудитора на провадження аудиторської діяльності може бути призупинено.

Підставами для внесення публічним реєстратором до Реєстру інформації про призупинення права аудитора на провадження аудиторської діяльності є:

1) особиста заява аудитора про призупинення права на провадження аудиторської діяльності, яка подається до Інспекції із забезпечення якості Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю через електронний кабінет за формою, затвердженою Радою нагляду за аудиторською діяльністю Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю;

2) рішення Ради нагляду про призупинення права аудитора на провадження аудиторської діяльності, прийняте за поданням Інспекції, у разі неподання аудитором інформації для внесення до Реєстру відповідно до вимог Закону "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність" та неусунення аудитором порушення вимог Закону "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність" щодо повноти подання такої інформації протягом 2 місяців після винесення аудитору припису відповідно до частини дев'ятої статті 22 зазначеного Закону та пункту 6 розділу VII Порядку.

Підставою для відмови у здійсненні публічним реєстратором реєстраційної дії щодо внесення до Реєстру інформації про призупинення права аудитора на провадження аудиторської діяльності за особистою заявою аудитора є:

1) виявлення недоліків в оформленні заяви;

2) здійснення дисциплінарного провадження щодо заявника;

3) виявлення підстав, передбачених статтею 221 Закону "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність", для скасування реєстрації такого аудитора в Реєстрі.

Інформацію про призупинення права аудитора на провадження аудиторської діяльності вносить публічний реєстратор до реєстрових даних такого аудитора, реєстрових даних суб'єктів аудиторської діяльності, працівником яких є такий аудитор, та реєстрових даних такого аудитора, який зареєстрований у Реєстрі як суб'єкт аудиторської діяльності, що провадить аудиторську діяльність як фізична особа - підприємець або провадить незалежну професійну діяльність.

Публічний реєстратор одночасно з внесенням до Реєстру інформації про призупинення права аудитора на провадження аудиторської діяльності до реєстрових даних суб'єктів аудиторської діяльності, працівником яких є такий аудитор, вносить та оприлюднює інформацію про призупинення права такого аудитора - працівника суб'єкта аудиторської діяльності на провадження аудиторської діяльності.

Протягом строку призупинення права аудитора на провадження аудиторської діяльності аудитор не має права провадити аудиторську діяльність, у тому числі у складі аудиторських фірм. Інформація про аудиторів, право на провадження аудиторської діяльності яких призупинено, не враховується суб'єктами аудиторської діяльності для забезпечення виконання ними вимог пункту 4 частини першої статті 23 Закону "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність".

Право аудитора на провадження аудиторської діяльності поновлюється за особистою заявою аудитора, яка подається до Інспекції через електронний кабінет за формою, затвердженою Радою нагляду, після усунення аудитором порушення вимог Закону "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність", що стали підставою для призупинення права на провадження аудиторської діяльності.

Підставою для відмови у здійсненні публічним реєстратором реєстраційної дії щодо видалення з Реєстру інформації про призупинення права аудитора на провадження аудиторської діяльності є виявлення факту неусунення аудитором порушення вимог Закону "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність" та Порядку ведення Реєстру аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності.

Право аудитора на провадження аудиторської діяльності поновлюється автоматично через 3 місяці після припинення або скасування воєнного стану.

Монітор дані про власну компанію з новою LIGA360. Дивись на досьє компанії очима партнерів, конкурентів та перевіряючих органів. Аналізуй згадки в медіа, інтернет-ЗМІ, соціальних мережах, участь в судових справах. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію.

Саме зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скористайся Summer program від LIGA ZAKON - отримуй знижку на нову LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини