Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ризики спрощення процедури відведення землі слід мінімізувати: Комітет НААУ висловив позицію щодо урядового законопроєкту

Реклама

Спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури містить ризики подальших зловживань з метою отримання земельних ділянок та розміщення об'єктів нерухомості на них. Такі ризики необхідно мінімізувати.

Такого висновку дійшов Комітет Національної асоціації адвокатів з питань аграрного, земельного та довкілевого права, проаналізувавши урядовий законопроєкт № 9549. Документ було ухвалено за основу 4 червня.

Зазначається, що передбачені документом спрощення охоплюють зміну цільового призначення земельних ділянок, встановлення сервітутів для розгортання та експлуатації електронних комунікаційних мереж та/або їх інфраструктури, скорочення строку розгляду клопотань на розроблення проектів землеустрою та застосування мовчазної згоди в разі недотримання цих строків, визначення строку для укладення договорів оренди таких земельних ділянок і процедури оцінки останніх.

У НААУ застерегли, що прийняття закону в редакції запропонованого проєкту призведе до паралельного функціонування альтернативних варіантів оформлення землі для електронних комунікаційних мереж: надання в користування (оренду) чи встановлення сервітуту. Власники мереж скоріше надаватимуть перевагу останньому. Бо у такому випадку можна уникнути проблем з відповідністю намірів використання земельної ділянки містобудівній документації (яка за межами населених пунктів, як правило, відсутня) та оцінки впливу на довкілля. Крім того, плата за сервітут може бути меншою за орендну плату і навіть меншою за земельний податок.

Саме такий підхід сьогодні спостерігається у використанні землі надрокористувачами. Після доповнення Земельного кодексу статтею 124-1 надрокористувачі почали віддавати перевагу встановленню сервітутів, а не викупу чи оренді землі. А це не завжди відповідає інтересам територіальних громад.

Також у Національній асоціації адвокатів звернули увагу на запропонований вид земельного сервітуту - «право на розгортання та експлуатацію електронних комунікаційних мереж та/або їх інфраструктури». Пункт «в» статті 99 Земельного кодексу раніше містив такий вид, як «право прокладання та експлуатації ліній електропередач, зв'язку, трубопроводів, інших лінійних комунікацій», який, очевидно, охоплював і електронні комунікації. У 2015 році Парламент замінив його на «право на розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм)». Але ж прокладення та експлуатація комунікацій цілком відповідають правовій природі сервітуту, наголосили в НААУ. А ось із питанням розміщення інфраструктури - питання складніше. За відсутності нормативної дефініції інфраструктури не можна виключати, що до її складу включатимуть і об'єкти нерухомого майна. А це означатиме фактичне позбавлення власника земельної ділянки володіння, користування та розпорядження нею. Тож це питання згодом вимагатиме додаткового нормативного регулювання, зауважили в Комітеті НААУ.

Повністю зауваження і пропозиції НААУ до законопроєкту № 9549 можна переглянути за посиланням.

За повідомленням Національної асоціації адвокатів

SMS-Маяк - надійна допомога бізнесу в захисті нерухомості та землі. Налаштуйте моніторинг та отримуйте сповіщення про зміни в реєстрі речових прав. Замовляйте за посиланням.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини