Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні запровадять європейські норми «автоцивілки»: Закон підписано

Реклама

Президент Володимир Зеленський підписав Закон про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (законопроєкт №8300). Відповідна інформація з'явилась в картці законопроєкту на сайті ВР.

Раніше ми писали, що за словами голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, Данила Гетманцева, обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ), яке називають «автоцивілкою», є наймасовішим видом страхування в Україні.

«Чинний Закон України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» набрав чинності майже 20 років тому, тому потребує ґрунтовного оновлення для задоволення сучасних потреб як споживачів, так і учасників ринку, та приведення у відповідність до вимог Європейського Союзу та з використанням найкращого європейського досвіду», - розповів Данило Гетманцев.

За його словами, документ усуває недосконалості стосовно:

  • процедур розрахунку та здійснення страхової виплати із відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди;

  • низького ліміту відповідальності страховика;

  • державного регулювання ціноутворення за цим видом страхування;

  • низької ефективності системи управління Моторного (транспортного) страхового бюро України та обмеженої ролі держави в контролі за його діяльністю.

Як уточнив парламентар, законопроєктом пропонується:

- поступово підвищити розміри страхових сум до розмірів, встановлених в країнах ЄС;

*Зараз ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю становить 320 000 грн на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих, а за шкоду, заподіяну майну потерпілих - 160 000 грн на одного потерпілого, але не більше 800 000 грн на одну страхову подію.

Упродовж двох років після введення Закону в дію пропонується поетапно збільшити ці суми за шкоду, завдану життю та здоров'ю потерпілих осіб до 1 млн грн на одного потерпілого та 20 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб, а за шкоду, завдану майну потерпілих осіб - до 2 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

- запровадити швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів до введення в дію Закону (зараз це роки, а пропонується до 90 днів);

- розширити застосування «європротоколу» - оформлення заяви про страхове відшкодування при ДТП без участі поліції;

- запровадити порядок розрахунку розміру страхової виплати без урахування зносу та здійснення страхових виплат у розмірі необхідному для відновлення транспортного засобу.

Читайте також: Як продати авто через Дію

Нова LIGA360 змінює все! Підсилюй роботу юриста використанням комплексної інформації. Використовуй розширені можливості пошуку, аналізу та моніторингу змін правового поля. Замов персональну презентацію менеджера прямо зараз 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини