Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні запровадять європейські норми «автоцивілки»: ухвалено Закон

Реклама

На сьогоднішньому засіданні 21 травня Верховна Рада ухвалила Закон про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (законопроєкт №8300). Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, Данило Гетманцев.

За його словами, обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ), яке називають «автоцивілкою», є наймасовішим видом страхування в Україні.

«Чинний Закон України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» набрав чинності майже 20 років тому, тому потребує ґрунтовного оновлення для задоволення сучасних потреб як споживачів, так і учасників ринку, та приведення у відповідність до вимог Європейського Союзу та з використанням найкращого європейського досвіду», - розповів Данило Гетманцев.

За його словами, документ усуває недосконалості стосовно:

  • процедур розрахунку та здійснення страхової виплати із відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди;

  • низького ліміту відповідальності страховика;

  • державного регулювання ціноутворення за цим видом страхування;

  • низької ефективності системи управління Моторного (транспортного) страхового бюро України та обмеженої ролі держави в контролі за його діяльністю.

Як уточнив парламентар, законопроєктом пропонується:

- поступово підвищити розміри страхових сум до розмірів, встановлених в країнах ЄС;

*Зараз ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю становить 320 000 грн на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих, а за шкоду, заподіяну майну потерпілих - 160 000 грн на одного потерпілого, але не більше 800 000 грн на одну страхову подію.

Упродовж двох років після введення Закону в дію пропонується поетапно збільшити ці суми за шкоду, завдану життю та здоров'ю потерпілих осіб до 1 млн грн на одного потерпілого та 20 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб, а за шкоду, завдану майну потерпілих осіб - до 2 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

- запровадити швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів до введення в дію Закону (зараз це роки, а пропонується до 90 днів);

- розширити застосування «європротоколу» - оформлення заяви про страхове відшкодування при ДТП без участі поліції;

- запровадити порядок розрахунку розміру страхової виплати без урахування зносу та здійснення страхових виплат у розмірі необхідному для відновлення транспортного засобу.

Читайте також: Як продати авто через Дію

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов'язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини