Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна та Нідерланди проти росії у ЄСПЛ: у Страсбурзі відбулися слухання

Реклама

12 червня 2024 року відбулися усні слухання щодо прийнятності та суті міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти Росії», яка стосується порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей з 2014 року та в ході повномасштабного вторгнення росії на територію України за заявами №№ 8019/16, 43800/14, 28525/20 та 11055/22, до якої в частині щодо повномасштабного вторгнення росії в Україну 26 держав приєдналися у якості третьої сторони, а саме: Республіка Австрія, Королівство Бельгія, Республіка Хорватія, Чеська Республіка, Королівство Данія, Естонська Республіка, Фінляндська Республіка, Французька Республіка, Федеративна Республіка Німеччина, Республіка Ірландія, Італійська Республіка, Латвійська Республіка, Литовська Республіка, Велике Герцогство Люксембург, Королівство Нідерланди, Королівство Норвегія, Республіка Польща, Португальська Республіка, Румунія, Словацька Республіка, Словенська Республіка, Королівство Іспанія, Королівство Швеція, Ісландія, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії та Болгарія, а також 1 неурядова організація.

Зазначена кількість третіх сторін є безпрецедентною в історії розгляду ЄСПЛ категорії міждержавних справ.

Українська делегація представляла позицію щодо суті в частині міждержавної справи щодо Донбасу, починаючи з 2014 року, а також щодо прийнятності і суті в частині повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Уряд Королівства Нідерландів представляв позицію стосовно збиття росією літака рейсу МН17, включаючи виступ представника організації Foundation Air Disaster MH17, який представляв родичів загиблих.

Уряди Британії та Польщі окремо представили свою позицію, а спільна позиція всіх інших третіх сторін була представлена Норвегією. Їхні питання стосувалися екстратериторіальної юрисдикції, а також співвідношення міжнародного гуманітарного права та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Делегація російської федерації не була присутня на усних слуханнях та проігнорувала листи ЄСПЛ щодо надання позиції та участі у слуханнях.

За повідомленням на сайті Мін'юсту.

Хочеш дізнатися секрети успішної роботи з інформацією? Замов презентацію нової LIGA360. Дані та джерела для всієї команди: топменеджерів, юристів, бухгалтерів, копмлаєнс-фахівців і не тільки.  

Читайте також: Верховний Суд опублікував огляд актуальної судової практики ККС ВС за квітень 2024 року

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини