Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалено Закон про часткову легалізацію медичного канабісу: що буде дозволено?

Реклама

21 грудня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт № 7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності», який зареєстрований у червні 2022 року, через рік він пройшов перше читання та через п'ять місяців документ підтримали 248 народних депутатів, проти виступили 14 нардепів.

Також прийняття даного закону є необхідним, оскільки в період широкомасштабного військового вторгнення Росії на територію України стала критичною потреба в застосуванні медичного канабісу військовослужбовцями, які зазнали тяжких тілесних ушкоджень, зокрема, втратили кінцівки або отримали посттравматичний стресовий розлад, тому прийняття такого закону є необхідним. Також важливим є те, що виробництво рекреаційного канабісу не призначеного для лікування, а для розваги, як і раніше буде заборонено, тому затятим противникам легалізації канабісу можна бути спокійними.

Наразі розглянемо, що означає прийнятий закон, що він дозволяє, а що забороняє.

Як працює даний законопроект, та що змінюється

Законопроєкт передбачає зміни до Закону «Про наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори» № 60/95-ВР від 15 лютого 1995 року.

Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06 травня 2000 року. Відповідно до закону, наркотики, залежно від ступеня їх небезпеки, поділяються на чотири таблиці. У першу вносяться найнебезпечніші, обіг яких повністю заборонено. У другу - речовини, обіг яких обмежений, але не заборонений зовсім. Їх можна використовувати в медицині за призначенням лікаря, наукових дослідженнях та ветеринарії. Таблиця №1 своєю чергою ділиться на три списки. До першого вносяться наркотичні засоби, до другого - психотропні речовини. До третього - рослини, які містять наркотичні речовини, але які можна вирощувати у промислових цілях. Який наркотик до якої таблиці помістити буде вирішувати Кабінет міністрів. Наразі канабіс вважається особливо небезпечним наркотиком і знаходиться у першому списку таблиці №1. Ухвалений закон пропонує доповнити таблицю № 1 ще одним - четвертим списком і внести туди канабіс, обіг якого дозволено з медичною метою.

Водночас закон вимагає від Кабміну перенести немедичний канабіс із першої таблиці до другої, в якій містяться менш небезпечні речовини. Тобто закон містить суперечливу норму. Немедичний канабіс переходить з першої таблиці до другої, а медичний канабіс залишається в першій таблиці, але для нього там створюється спеціальний четвертий список речовин, обіг яких дозволений для медицини.

Ухвалений закон передбачає, що коноплі для медичних цілей в Україні можна вирощувати лише у закритому ґрунті - тобто не на полях, а лише у теплицях чи парниках.

Для вирощування необхідно отримати відповідну ліцензію. За законом, кожній рослині повинен бути присвоєний персональний номер. Кабінет міністрів має створити «електронну систему обліку» рослин, де відображатиметься, як, коли і де ці рослини перевозяться та переробляються.

Також заслуговує на увагу той факт, що особа, яка приховано перевезла через митний кордон наркотичний засіб, придбаний у власних потребах за рецептом лікаря і допустимих кількостях, звільняється від кримінальної відповідальності.

Зміни до статей 310 та 320 Кримінального кодексу України фактично скасовують кримінальну відповідальність за вирощування та обіг «технічного» і «медичного» канабісу.

Використання канабісу в медичній, промисловій діяльності

Використовувати канабіс у медичній практиці можна буде лише у формі ліків, які дозволить застосовувати Міністерство охорони здоров'я. Виготовляти та перевозити медичний канабіс також можна лише на замовлення підприємств, які мають ліцензію.

Препарати на основі медичного канабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнтові відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Також зберігати такі препарати можна буде лише за наявністю того ж електронного рецепту лікаря. З прийняттям закону буде дозволено лікарям виписувати е-рецепти на препарати, у складі яких є канабіноїди, а пацієнти зможуть зберігати такі препарати (якщо є рецепт) і в'їжджати та виїжджати з України з ними за наявності рецепта та документів, які підтверджують діагноз.

Щодо виробництва ліків то їх виготовлення контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати канабіс зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Також повідомляють що кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відстежувати рух рослин до пацієнта. Наразі як саме відбуватиметься сам процес контролю починаючи з вирощення та до реалізації канабісу поки важко уявити, та як швидко Кабінет міністрів буде діяти теж достеменно не відомо.

Також прийняття Закону дозволить вирощувати технічні коноплі з рівнем ТГК 0,3 відсотка. Це значно впливає на інвестиційну галузь та підвищення доходу підприємств. Дерегуляція ринку дозволить зменшити витрати бізнесу приблизно на 15 мільйонів гривень на рік. Також для бізнесу важливим є те, що коноплі для промислових цілей стануть звичайною сільськогосподарською рослиною і вже більше не вважаються наркотиками.

З урахуванням нових можливостей використання у господарській діяльності всіх частин рослин - суцвіття, листя, стебла, насіння, коріння - показник рентабельності може збільшитися до 184 відсотків. Це утричі більше за дохід сільськогосподарського виробництва у галузі рослинництва.

Коли закон запрацює на практиці

Щоб норми закону запрацювали на практиці, Кабінет міністрів має ухвалити низку підзаконних актів. Спочатку уряд має внести зміни до таблиць наркотичних речовин: доповнити таблицю № 1 четвертим списком та внести туди медичний канабіс. Потім Кабмін зобов'язаний розробити порядок купівлі насіння конопель, отримання ліцензії на вирощування марихуани для медицини та виробництва ліків. Прогнозують що ліки на основі канабісу можна буде купити не менше ніж через пів року.

Кабінет Міністрів має пів року на розробку всіх підзаконних актів. Якщо вони все виконають в строки, то вже через пів року можна очікувати перші лікарські препарати в аптеках. Також буде дозволено завозити такі препарати із-за кордону. Якщо не говорити про виробництво в Україні, імпортні ліки можна буде купити, коли Кабмін ухвалить усі підзаконні акти. А українське виробництво запуститься не раніше ніж через рік.

Сергій Савинський, адвокат Адвокатського об'єднання «GRACERS»

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини