Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діє Порядок складання іспитів з основ Конституції та історії України

Реклама

1 червня набрала чинності урядова постанова від 30 травня 2024 року № 620 «Деякі питання забезпечення складання іспитів з основ Конституції України, історії України», якою затверджено Порядок складання іспитів з основ Конституції та історії України.

Порядок визначає механізм складання іспитів з основ Конституції, історії України для іноземців, осіб без громадянства, які мають намір бути прийнятими до громадянства України, та громадян України, які для прийняття до громадянства України подали зобов'язання про складання іспитів з основ Конституції України, історії України та на рівень володіння державною мовою.

Установлено, що уповноважена установа (державна установа "Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти", відповідальна за організацію та проведення іспитів) забезпечує:

  • організацію розроблення програм іспитів, що затверджуються МОН, і тестових завдань до іспитів;

  • оприлюднення на своєму офіційному веб-сайті програм іспитів, переліку тестових завдань до іспитів, іншої інформації про їх організацію та проведення;

  • організацію та проведення іспитів, зокрема визначає строки та порядок, час і місце їх проведення;

  • безпечні умови під час проходження іспитів;

  • контроль за організацією та проведенням іспитів у визначеному пункті тестування;

  • видачу сертифікатів про успішне складання іспитів;

  • ведення обліку сертифікатів про успішне складання іспитів;

  • виконання інших завдань відповідно до Порядку.

Для складання іспитів претендент реєструється через свій електронний кабінет і заповнює в електронній формі заявку на складання іспитів.

В електронному кабінеті зберігається інформація, пов'язана із електронною автентифікацією та ідентифікацією претендента, проведенням і результатами іспитів.

Претендент під час першого проходження електронної автентифікації та ідентифікації зазначає адресу своєї електронної пошти, номер мобільного телефону.

Уповноважена установа розглядає заявку на складання іспитів претендента та протягом п'яти робочих днів через його електронний кабінет інформує про місце, день, час, умови та вимоги до складання іспитів, а також надає іншу необхідну інформацію.

Інформування про результати складання іспитів та видача сертифіката здійснюється через електронний кабінет претендента.

Уповноважена установа призначає дату складання іспитів не пізніше двох місяців з дня надходження заявки на складання іспитів.

Для забезпечення максимальної прозорості здійснюється відеофіксація процедури складання іспитів.

Для складання іспитів претендент пред'являє документ, який посвідчує особу, та копію зобов'язання про складання іспитів з основ Конституції, історії України та на рівень володіння державною мовою, засвідчену в установленому порядку територіальним органом ДМС (у разі подання такого зобов'язання).

База тестових завдань складається із 350 питань, з яких 160 - з основ Конституції та 190 - з історії України. Під час складання іспитів завдання для кожного претендента обираються автоматично з бази тестових завдань.

Складання іспитів передбачає виконання 45 тестових завдань до іспитів (20 - з основ Конституції та 25 - з історії України). Кожне завдання передбачає чотири варіанти відповіді, один з яких є правильним.

Іспити проводяться комплексно, в одну сесію, яка складається з проходження двох іспитів, перший іспит - тестові завдання до іспиту на знання основ Конституції, другий - на знання історії України.

Потрібно більше роз'яснень і аналітики щодо нормативного акту? Спробуйте LIGA360 LEGAL SOLUTION. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.

Читайте також:

Верховний Суд поставив крапку в питанні застосування Українського правопису

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини