Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Усиновителем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на 15 років: суд

Реклама

Суть справи: 33-річний апелянт просив апеляційний суд скасувати оскаржуване судове рішення та ухвалити нове - про задоволення заяви про усиновлення 17-річної доньки його дружини від першого шлюбу.

Відмовляючи у задоволенні вимог заявника, Рівницький апеляційний суд у постанові від 21 травня 2024 року у справі № 571/2291/23 прийшов до висновку, що суд попередньої інстанції правильно, всебічно та повно встановив обставини справи, характер правовідносин та застосував правові норми, які підлягали застосуванню при вирішенні цього спору, тому залишив оскаржуване рішення без змін, як ухвалене з  дотриманням норм матеріального і процесуального права.

Згідно зі статті 211 СК України, усиновителем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновителем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на 15 років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою, ніж 45 років.

Суд встановив, що різниця у віці між заявником та донькою дружини, яку він має намір усиновити, становить 14 років 11 місяців, а тому процедура усиновлення є неможливою, оскільки суперечить вимогам статті 211 СК України.

Сімейний кодекс України є спеціальним Законом, який регулює сімейні правовідносини, в тому числі усиновлення, та не містить норми, яка передбачає можливість зменшення різниці у віці між усиновителем і дитиною. 

Судвказав, що норма статті 211 СК України є імперативною, не містить виключень та застережень.

Читайте також: Як успадкувати майно, що знаходиться за кордоном

Адвокати з сімейних справ вивчають актуальні ситуації щодо розлучення, поділу майна, ухилення від сплати аліментів з ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також система містить повну базу українського законодавства з експертними коментарями. Придбайте ІПС ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини