Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках

Реклама

Президент підписав Закон (проєкт № 5865) «Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" та деяких інших законодавчих актів України щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках». Відповідна інформація міститься в картці законопроєкту на сайті ВР.

Раніше ми писали, що Законом передбачено:

1. Викладення в новій редакції застарілого Закону "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" (колишня назва "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні"), прийнятого у 1996 році.

2. Суттєве посилення інституційної спроможності Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

3. Суттєве посилення НКЦПФР, яке відбувається як за рахунок нових повноважень (зокрема, можливість проведення розслідувань правопорушень на ринках капіталу), так і збільшення незалежності, зокрема, матеріально-технічного забезпечення, у тому числі оплати праці.

4. Запровадження значної кількості новацій в регулюванні ринків капіталу та організованих товарних ринків, зокрема, у частині міжнародного співробітництва з іноземними фінансовими регуляторами, щодо появи механізмів повідомлень про правопорушення на ринках тощо.

5. Поява нового потужного фінансового регулятора, який матиме достатньо повноважень та можливостей для забезпечення всебічного контролю та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках.

6. Застосування фінансових санкцій за порушення на ринках капіталу та товарних ринках до фізичних осіб у розмірі до 2,5 мільйонів гривень, до юридичних осіб у розмірі до 10 мільйонів гривень або до 5 відсотків загального річного обороту такої юридичної особи.

7. Викладення у новій редакції Закону структуровано таким чином, щоб забезпечити поступове набрання чинності окремими складовими (наприклад, щодо фінансування НКЦПФР за рахунок внесків учасників ринків, положення щодо великих (орієнтовно європейських рівнів) штрафних санкцій, щодо зазначених інформаторів тощо - відкладаються на пізніші дати 2026, 2028).

За матеріалами прес-служби Апарату Верховної Ради.

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть LIGA360 LEGAL SOLUTION. Знаходьте пов'язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.

Читайте також: З 1 квітня змінюється розмір мінімальної зарплати: на які показники це вплине

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини