Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За неподання повідомлення про набуття чи відчуження частки в іноземній компанії (КІК) передбачено штраф понад 900 тис. грн

Реклама

Неповідомлення контролюючою особою контролюючого органу про набуття частки в іноземній юридичній особі, утвореній без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою у строки, передбачені пп. 392.5.5 п. 392.5 ст. 392 Кодексу, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний такий факт (п. 120.7 ст. 120 Податкового кодексу).

Станом на 01.01.2024 розмір штрафу становить 908 400 гривень, інформують фахівці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області.

Водночас за несвоєчасне подання Повідомлення штрафні санкції та/або пеня не застосовуються, звернули увагу податківці.

Також вони нагадали, що відповідно до ПКУ визначено необхідність подання повідомлення контролюючому органу:

  • про кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно;

  • заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;

  • кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою;

  • ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю).

Форма та порядок надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи затверджені наказом Мінфіну від 22.09.2021 № 512.

Як дізнатися, чи є ваша компанія у плані-графіку перевірок на 2024 рік? Знайдіть досьє на LIGA360 - та відкрийте розділ «Перевірки». Спробуйте прямо зараз.

Читайте також:

Президент підписав Закон щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини