Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують посилити відповідальність за дрібне викрадення чужого майна

Реклама

Група народних депутатів (М. Павлюк та інші) зареєструвала в Парламенті проєкт Закону № 11068 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за дрібне викрадення чужого майна».

Законопроєктом передбачено внести зміни до статті 51 (Дрібне викрадення чужого майна) Кодексу про адміністративні правопорушення, а саме:

1) збільшення розміру штрафу за вчинення правопорушення, передбаченого частиною першої статті, у виді штрафу від десяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

2) доповнення статті новою частиною другою, яка передбачає відповідальність за викрадення чужого майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати, вчинені у значному розмірі;

3) доповнення статті приміткою, згідно з якою викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Для цілей частини другої цієї статті дрібне викрадення чужого майна вважається вчиненим у значному розмірі, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином, зазначається в пояснювальній записці до законопроєкту, у запропонованій редакції викрадення чужого майна стане кримінально караним діянням, якщо його вартість становитиме більше трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що у 2024 році становитиме 4542 гривень.

Одночасно з цим проєктом удосконалюються окремі питання притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення, передбачені статтею 51 Кодексу про адміністративні правопорушення, зокрема, строки накладення адміністративного стягнення та розгляду справ, а також суб'єктів складання протоколів про адміністративні правопорушення.

Чому адвокати у кримінальних справах обирають LIGA360? Це рішення, що містить все українське законодавство й судову практику (доступно для користувачів LIGA360) й аналізує їх на основі штучного інтелекту. Таким чином, адвокати вмить можуть знайти найкращі аргументи для кожного кейсу і вибудувати ефективну стратегію. Замовте LIGA360: Адвокат НААУ прямо зараз.

Читайте також:

Належний судовий захист прав на землю: показові рішення Верховного Суду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини