Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про лобізм

Реклама

Президент Володимир Зеленський підписав Закон про лобіювання (законопроєкт №10337). Відповідна інформація міститься в картці законопроєкту на сайті ВР.

Лобіюванням в Україні вважатимуть вплив (або спробу пливу) на нормативно-правовий акт чи його проєкт будь-якою особою у своїх комерційних інтересах або інтересах третьої сторони. Займатись ним не зможуть політичні партії, медіа, релігійні організації, кандидати на вибори Президента та ВРУ. Про це раніше повідомляла пресслужба партії "Слуга народу".

Зазначається, що ухвалення Закону про лобізм є однією з ключових рекомендацій Групи держав проти корупції (GRECO), та рекомендацією Єврокомісії на шляху до початку переговорного процесу про вступ України до ЄС.

Так, відповідний Закон запроваджує і врегульовує лобіювання.

«Лобіювання без реєстрації в Реєстрі прозорості буде вважатися незаконним. Визначальним для того, чи буде та чи інша діяльність лобіюванням, стане наявність в особи комерційного інтересу. Таким інтересом пропонується вважати - грошові кошти чи інше майно, особисті переваги, пільги, інші вигоди матеріального чи нематеріального характеру, які особа отримає чи може отримати в межах здійснення господарської діяльності після впливу (спроби впливу) на Верховну Раду, народного депутата, Кабмін, Президента тощо», - пояснив голова комітету з питань правової політики, народний депутат Денис Маслов.

Діяльність громадських об'єднань та різного роду неприбуткових організацій не вважатиметься лобіюванням, якщо вона не переслідує комерційні інтереси.

Також політичні партії, медіа, релігійні організації, кандидати на вибори не зможуть бути лобістами або просувати свої інтереси через лобістів.

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

Актуальна судова практика Верховного Суду щодо протидії зловживання процесуальними правами

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини