Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін ухвалив постанову щодо оформлення тимчасового посвідчення громадянина України на територіях, тимчасово окупованих рф

Реклама

Значна кількість наших громадян на територіях, тимчасово окупованих рф, або територіях ведення бойових дій втратили або не отримали паспорти.

23 лютого на засіданні Кабінету Міністрів було ухвалено постанову «Про реалізацію експериментального проекту щодо оформлення тимчасового посвідчення громадянина України громадянам України, які перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією».

У Мінреінтеграції пояснили, що експериментальний проєкт дасть змогу оформляти українцям на ТОТ тимчасове посвідчення громадянина України через членів сім'ї або законних представників. Тобто йдеться про оформлення документа без присутності самої особи, яка перебуває на ТОТ. Але член сім'ї або законний представник, який звертається за документом від імені людини на ТОТ, має перебувати на підконтрольній території.

Відповідний проєкт, який запроваджується терміном на два роки, розробило Міністерство внутрішніх справ. Рішення про його розробку ухвалив Координаційний штаб з питань виїзду з ТОТ.

Так, згідно з порядком тимчасове посвідчення громадянина України оформлюватимуть органи ДМС на підставі звернень:

  • одного з батьків (усиновлювачів);

  • опікунів, піклувальників або інших законних представників;

  • одного з подружжя;

  • повнолітніх дитини або онука/онуки;

  • рідного (повнорідного, неповнорідного) брата/сестри;

  • офіційного звернення Мінреінтеграції.

Оформлення тимчасового посвідчення громадянина України можливе для таких осіб:

  • які втратили паспорт громадянина України, але щодо яких міститься інформація про оформлення паспорта (в тому числі закордонного) в Єдиному державному демографічному реєстрі або у відомчій системі ДМС;

  • для осіб до 18 років, щодо яких відсутня інформація в Реєстрі або у відомчій системі ДМС.

Тимчасове посвідчення громадянина України виготовлятиметься безоплатно протягом 15 робочих днів із дня подання заяви-анкети.

Готовий документ надсилатиметься до відповідного територіального органу ДМС або Мінреінтеграції з метою передачі його законному представнику або члену сім'ї.

Представник передаватиме документ особі, на ім'я якої оформлене таке тимчасове посвідчення.

За повідомленням Мінреінтеграції та МВС.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Мобілізація по-новому: що планують змінити законодавці

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини