Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують суттєво зменшити ціну позову малозначних спорів

Реклама

Існуючі сьогодні розміри ціни позову (як критерій віднесення справи до категорії малозначних) значно перевищують розміри прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати та не відповідають розумінню справи та спору в ній як малозначного. Відповідно, вони мають бути переглянуті у бік зменшення, зазначили в Національній асоціації адвокатів України.

На виконання відповідного Рішення Конституційного Суду від 22.11.2023 № 10-р(ІІ)/2023 група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проект Закону № 11026 «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України щодо гарантування права на судовий захист у малозначних спорах».

Сьогодні для цілей ЦПК малозначними справами вважаються:

  • справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

  • справи незначної складності, визнані судом малозначними (крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує двісті п'ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб);

  • справи про захист прав споживачів, ціна позову в яких не перевищує двохсот п'ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Зважаючи на висновки Конституційного Суду, автори законодавчої ініціативи пропонують замінити згадані ціни позову у ч. 6 ст. 19 ЦПК на п'ятнадцять (замість ста) та тридцять (замість двохсот п'ятдесяти) мінімумів відповідно.

Також, на думку нардепів, справи, що виникають з трудових відносин, не повинні розглядатися у порядку спрощеного позовного провадження (ст. 274 ЦПК).

Аналогічні за змістом зміни пропонуються до ст. 12 Кодексу адміністративного судочинства. Так, у разі ухвалення закону в редакції його проекту малозначним вважатиметься оскарження рішення суб'єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів у сумі, що не перевищує п'ятнадцяти (сьогодні - ста) розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Виключно за правилами загального позовного провадження розглядатимуться справи у спорах щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб'єкта владних повноважень, якщо позивач також заявив вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної такими рішеннями, діями чи бездіяльністю, у сумі, що перевищує шістдесят (згідно з чинною редакцією КАС - п'ятсот) розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Такі нормативи, на думку авторів ініціативи, гарантуватимуть громадянам право на судовий захист у малозначних спорах.

У НААУ нагадали, що відповідно до ст. 131-2 Конституції представництво осіб у суді здійснюють виключно адвокати. Втім, законом можуть бути визначені винятки, які стосуються, зокрема, малозначних спорів.

За повідомленням Національної асоціації адвокатів України

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360: Адвокат НААУ. Стежте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Придбайте LIGA360: Адвокат НААУ прямо сьогодні.

Читайте також:

Адвокатська практика: дайджест актуальних новин, які варто врахувати в роботі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини