Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мобінг: практичні поради адвоката

19 лютого 2024, 15:30
634
0
Реклама

Працівники мають право на здорові та безпечні умови праці, на гідне ставлення з боку роботодавця, інших працівників (ч. 2 ст. 2 Кодексу законів про працю України) (в подальшому - КЗпП).

Мобінг - поняття, що відносно нещодавно закріплено на рівні українського трудового законодавства України, а саме з грудня 2022 року такий термін було закріплено на рівні ст. 2-2 Кодексу законів про працю України.

Мобінг або цькування у трудових відносинах, це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної репутації, що виявляється у формі психологічного та/або економічного тиску, шляхом створення стосовно такого працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, зокрема, якщо це спонукає працівника недооцінювати власну професійну придатність та спонукає його до зміни місця роботи.

Наразі судова практика, що склалася в України свідчить про те, що основною проблемою визнання в судовому порядку факту мобінгу під час здійснення трудової діяльності є збір належних, допустимих, достатніх доказів вказаного факту. Вся наявна судова практика, якою було відмовлено працівнику у встановлені факту мобінгу, доводить, що суду було недостатньо наданих доказів позивачами.

Разом з тим, більшу ефективність на практиці доводить досудовий порядок врегулювання наявного конфлікту між працівником та роботодавцем щодо факту мобінгу, що має відбуватися в декілька взаємопов'язаних між собою етапів:

1 - зустріч адвоката з працівником для встановлення, вивчення й дослідження всіх фактичних обставин наявного мобінгу, робочих взаємовідносин працівник - роботодавець, вивчення всіх наявних трудових документів, в т.ч. й тих, що пов'язані з потенційним звільненням працівника чи примушуванням його до звільнення;

2 - надання практичних рекомендацій адвокатом щодо подальшого алгоритму дій у взаємовідносинах з роботодавцем, збору відповідних доказів, ініціювання проведення внутрішнього службового розслідування на підприємстві чи перевірки Держпраці;

3 - за необхідності та за можливості ініціювання проведення службового розслідування на підприємстві роботодавця наявного факту мобінгу з метою притягнення до відповідальності винних осіб;

4 - допомога у зборі належних, допустимих, достатніх доказів факту мобінгу, які в подальшому також можуть бути використані в суді для доведення відповідних обставин й фактів.

Вказаний досудовий порядок врегулювання між працівником та роботодавцем вже застосований на практиці та доводить свою ефективність, в т.ч. як і підготовчий етап перед потенційним майбутнім судовим спором.

Усі потрібні документи для юриста - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, судової практики, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням 

Читайте також:

Чи готові українські суди до визнання факту мобінгу?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини