Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Експортний контроль: Кабмін запускає інформаційно-комунікаційну систему, що дозволятиме бізнесу отримувати послуги в електронно

Реклама

Бізнес, який працює на забезпечення потреб безпеки та оборони України, зможе отримувати низку послуг Державної служби експортного контролю в електронному вигляді. Це передбачено Порядком реалізації експериментального проекту з впровадження та забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційної системи у сфері держекспортконтролю (ІКСЕК).

Відповідну урядову постанову № 150 було ухвалено 6 лютого 2024 року.

«Ми розпочинаємо проект, покликаний кардинально змінити підходи до взаємодії між імпортерами та експортерами товарів військового та подвійного призначення та Державною службою експортного контролю. Впровадження сучасних цифрових рішень у сфері експортного контролю суттєво спростить для бізнесу процеси підготовки та подання документів, попередньої ідентифікації товарів тощо. У свою чергу Держекспортконтроль отримує потужний інструмент для посилення ефективності аналітичної роботи та управління ризиками в міжнародних передачах. Нові підходи дозволять нам більш ефективно вирішувати питання постачання всього необхідного для захисту України сьогодні та сприятимуть розвитку українського ОПК в майбутньому», - роз'яснила Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки Юлія Свириденко.

Відповідно до рішення Уряду експериментальний проект із впровадження ІКСЕК буде реалізовуватись протягом двох років. У рамках проекту передбачається надання Держекспортконтролем електронних послуг при оформленні та видачі:

  • посвідчення про реєстрацію суб'єкта здійснення міжнародних передач товарів військового призначення та подвійного використання;

  • висновків на здійснення тимчасового ввезення чи вивезення таких товарів, їх транзит територією України;

  • дозволу на здійснення експорту чи імпорту товарів військового призначення та подвійного використання;

  • висновку на проведення переговорів, пов'язаних з укладанням зовнішньоекономічних договорів.

У Мінекономіки розповіли, що інформаційно-комунікаційна системи у сфері держекспортконтролю є локалізацією програмного продукту «Stratlink», що розроблений за фінансової та організаційної підтримки Програми з безпеки кордонів та експортного контролю Держдепартаменту США. Система дозволятиме:

- підтримувати комунікацію з Держекспортконтролем на предмет статусу поданих документів, отримувати інформацію щодо результатів розгляду поданих матеріалів, а у перспективі і безпосередньо дозвільні документи в електронній формі;

- отримати інформування та рекомендації щодо подальших дій при розгляді заявки. Зокрема, надати додаткові матеріали або уточнюючу інформацію, отримати рахунок на оплату послуг, підтвердити оплату тощо;

- подати звіти щодо використання дозвільних документів.

Передбачається, що послуги «Реєстрація», «Експорт» та «Імпорт» будуть доступними для підприємців вже з 1 березня 2024 року, доступ до решти послуг буде додаватися протягом наступних 6 місяців.

Доступ до послуг підприємці, які пройшли електронну ідентифікацію та мають відповідний рівень доступу до даних та інформації в системі, зможуть отримати у власному робочому кабінеті на сайті Держекспортконтролю. Участь суб'єктів господарювання у проекті буде добровільною. Тобто за бажанням вони зможуть отримувати відповідні публічні послуги й за традиційною процедурою, шляхом подання документів у паперовому вигляді. При цьому зазначається, що подання у паперовому вигляді оригіналів гарантійних документів залишається обов'язковою вимогою у всіх випадках.

За матеріалами Урядового порталу

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

Звернення стягнення на частку боржника в статутному (складеному) капіталі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини