Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи підлягають мобілізації підозрювані, обвинувачені та особи, які мають судимість?

Реклама

Саме це питання зараз доволі часто доводиться чути від клієнтів, бо існує думка, що якщо, чоловік, який має статус підозрюваного, обвинуваченого у кримінальному провадженні, не може бути мобілізований. Тому і вирішила розібратися із цим питанням детальніше про що й піде мова.

Для початку потрібно зрозуміти, хто підлягає мобілізації та є військовозобов'язаними.

Військовозобов'язаними вважаються чоловіки віком від 18 до 60 років, але не всі вони підлягають призову.

Згідно пункту 9 статті 1 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» військовозобов'язаний - особа, яка перебуває у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Стаття 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» містить вичерпний перелік підстав відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаних. І звісно серед них відсутня підстава не бути мобілізованими для чоловіків, які мають статус обвинуваченого у кримінальному провадженні чи мають судимість.

У той же час частиною 2 статті 4 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу» визначено, Збройні Сили України та інші військові формування не можуть комплектуватися особами, які мають судимість за вчинення кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України, передбачено статтею 111-1 Кримінального кодексу України, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку. Зміни до цієї статті внесено в березні 2022р.

Частиною 9 статті 14 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» врегульоване питання щодо взяття на військовий облік військовозобов'язаних громадян, яких: - раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання. Цей обов'язок покладається на районні (міські) комісії з питань приписки. На які також покладається, виключення з військового обліку громадян, яких: - раніше було засуджено до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Тут виникає питання, якщо особа не перебуває на військовому обліку, значить вона не є військовозобов'язаною? Але частиною 3 статті 33 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» чітко визначено, що усі військовозобов'язані та призовники підлягають військовому обліку, що ведеться за місцем їх проживання. Тобто, якщо чоловік з якихось причин не перебуває на військовому обліку, то це скоріше виключення, бо згідно законодавства військовозобов'язані та призовники підлягають обліку.

Але дійсно, особи, які раніше були засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину виключаються з військового обліку.

Статтю 39 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» планується доповнити частиною 4 наступного змісту «На військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані за бажанням засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, хто засуджений за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, а також злочинів, передбачених статтями 402-406, 408-411, 426 - 433, 437 - 442 Кримінального кодексу України». Ця норма дійсно дозволить засудженим, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, йти воювати у складі ЗСУ.

Пунктом 14 частини 2 статті 17 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» передбачено, що відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом, - до прийняття відповідного рішення.

Враховуючи цю норму законодавства відбувається плутанина, бо підозрювані та обвинувачені вважають, що це дає право на відстрочку, так дає, але від призову просто на військову службу, а на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації не дає.

З Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, зокрема Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу» пропонується виключити пункт 14 частини 2 статті 17.

Дійсно, трапляються й випадки, коли обвинувачених не мобілізовували у зв'язку з тим, що відбувався активний судовий розгляд кримінальної справи і він був одним з «ключових» обвинувачених у справі. Офіційну відстрочку ніхто не надав, але й повістку не направляли. Дехто з юристів по військовим питанням рекомендує обвинуваченим брати інформацію з суду, чи від прокурора на підтвердження того, що відбувається розгляд справи в суді і що особа має статус обвинуваченого, і відповідно направляти це підтвердження до ТЦК та СП, щоб у справі була така інформація.

Варто нагадати про можливість зупинення судового провадження, коли обвинувачений мобілізований до лав ЗСУ. Це врегулювано статтею 335 КПК України, з якої також вбачається, що стосовно інших обвинувачених суд продовжує судове провадження.

Проте, виникає питання, чи така зупинка не порушує розумності строків, право кожного, щоб обвинувачення щодо нього в найкоротший строк або стало предметом судового розгляду, або щоб відповідне кримінальне провадження щодо нього було закрите (ч. 5 ст. 28 КПК України).

У той же час за ухилення від мобілізації передбачена кримінальна відповідальність.

Як бачимо, у зв'язку з військовою агресією виникло чимало проблемних питань у законодавстві загалом і у військовому зокрема, які потребують врегулювання. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку викликав багато дискусій, але саме такий закон має врегулювати всі спірні моменти, суперечності та прогалини у законодавстві.

Але наразі в законодавстві чітко передбачені підстави на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаних. Тому і обвинувачених, і засуджених, у яких судимість знята або погашена у встановленому законодавством порядку може бути мобілізовано до лав ЗСУ.

З повагою,

к.ю.н., керуючий бюро та адвокат

Адвокатського бюро «Юлії Сидорчук»

Юлія Сидорчук

Читайте також: Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт про мобілізацію

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини