Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховна Рада забезпечила право воїнів на посмертне батьківство та материнство

Реклама

7 лютого Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 10448 про збереження генофонду українського народу, а законопроєкт № 10450 про внесення змін до Цивільного кодексу за основу.

Ці два документи дозволяють родинам героїв, які загинули на війні, скористатися відповідною процедурою, повідомив голова парламентського Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат «Слуги Народу» Михайло Радуцький.

Так, захисник чи захисниця, чиї репродуктивні клітини зберігаються у кріобанках, мають заповнити заповіт (його форму після ухвалення закону затвердить Уряд). Це дасть змогу запобігти додатковим затратам на нотаріальні послуги, а уніфікований підхід - неоднозначності тлумачення такого заповіту. У разі загибелі захисника чи захисниці репродуктивні клітини коштом держави зберігаються протягом 3 років. Після закінчення цього терміну подальше зберігання може бути продовжене коштом іншої особи, яка вказана у заповіті, зазначив Михайло Радуцький.

Законопроєкт № 10450 потрібен для визнання батьківства та поширення на таких дітей пільг.

«Ми вносимо зміни у статтю 281 Цивільного кодексу та статтю 123 Сімейного кодексу. Додаємо, що захисник у разі смерті може розпорядитися репродуктивними клітинами, написавши відповідний заповіт, а також застосувати допоміжні репродуктивні технології. Ця фізична особа визнається батьком або матір'ю народженої у такий спосіб дитини», - зазначає М. Радуцький.

Довідково: у листопаді минулого року Парламент ухвалив Закон № 3496-IX, що дозволяє нашим героям, які на фронті втратили репродуктивну функцію, зберігати коштом держави біоматеріал у кріобанках та народжувати дітей. Але автори закону завчасно домовилися, що питання народження дитини після загибелі захисника буде регулюватися окремими законодавчими актами.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт про мобілізацію

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини